Javni poziv za Croaticum - projekt učenja hrvatskog jezika za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Od ove godine mogućnost nastave, osim u Zagrebu, i u drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima


S ciljem upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te promicanja suradnje i povezanosti između Republike Hrvatske s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspisao je Javni poziv za dodjelu naknada za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku 2013./14.godinu - tekst Javnog poziva i prijavni obrazac nalazi se u privitku. Prijave se šalju do 1.srpnja 2013. godine. Temeljni uvjet za dobivanje potpore je da su kandidati pripadnici hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske.

Polaznicima "Croaticuma", Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske osigurava školarinu za učenje hrvatskog jezika, smještaj u studentskim domovima i subvencioniranu prehranu. Osim u Zagrebu, od ove godine, nastava se osigurava i u drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima: Split, Rijeka, Zadar, Osijek i Pula - ukoliko kandidati iskažu interes. Svi oblici nastave na tečaju „Croaticum“ obuhvaćaju izvannastavne aktivnosti koje se stalno organiziraju i u koje se studenti aktivno uključuju kako bi jezik i kulturu učili na praktičan način. Organiziraju se razgledavanja Zagreba ili odlasci u druga okolna ili dalja mjesta tijekom kojih se upoznaje hrvatska kulturna povijest i baština. U svakom se semestru za studente organiziraju i kraća, jednodnevna putovanja u pojedine nacionalne parkove i hrvatske gradove. Polaznicima viših stupnjeva priređuju se odlasci na kazališne i filmske predstave, a polaznicima početnih stupnjeva nude se projekcije s prijevodom na engleskom jeziku. U svakom se semestru organiziraju i gostovanja različitih hrvatskih kulturnih djelatnika. Za akademsku godinu 2012./13.

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske odobrio je 122 naknade (1 naknada = 1 semestar) za 86 pripadnika hrvatskog naroda s prebivalištem izvan RH. Polaznici Croaticuma dolaze iz različitih zemalja, sa svih kontinenata, a ponajviše ih je iz zemalja Južne Amerike(Argentina, Čile i Venezuela).

Više informacija na: T: +385 1 6444 680; 6444 692; radnim danom od 9.00 do 16.00 sati E: croaticum@hrvatiizvanrh.hr