Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske supokrovitelj etnografske izložbe „Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini“

U prostorijama Hrvatske matice iseljenika svečano je otvorena etnografska izložba „Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Izloženi predmeti pripadaju etnografskoj zbirci Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“ na Buškome jezeru, okolica Tomislavgrada. „U ovoj krasnoj zbirci sačuvana je i povijest pojedinaca utkana u višestoljetnu povijest cijeloga hrvatskoga naroda na bosanskohercegovačkom prostoru. Zato je posebno važno sustavno brinuti o ovom narodnom blagu i sačuvati ga za buduće generacije“ rekla je na otvorenju izložbe Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koja se zahvalila velečasnom Zvonku Martiću na neprocjenjivom doprinosu u očuvanju i sakupljanju plodova stoljetnog stvaralaštva hrvatskoga naroda u BiH.

Predstojnica Krstičević je naglasila značajan doprinos hrvatske Vlade ovoj vrijednoj zbirci, koja se realizira putem natječaja za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH iz sredstava državnog proračuna RH. „Sva ulaganja Republike Hrvatske putem projekta i programa od interesa za bosansko hercegovačke Hrvate, ulaganja su istodobno i u cijelu Bosnu i Hercegovinu, doprinosi cjelokupnom boljitku te zemlje, gdje su Hrvati neodvojivi i konstitutivni dio“ – zaključila je predstojnica Krstičević. „Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini“ jedina je zbirka u kojoj se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća i nakit Hrvata iz cijele BiH, a sadrži čak 140 kompletnih starinskih narodnih nošnji i preko pet stotina različitih ukrasnih predmeta. Uglavnom je to srebrni nakit iz 19. i prve polovice 20. stoljeća. Među nakitom se ističu pojedini iznimno rijetki primjerci. Uz majstorski nakit čuvaju se i predmeti od bižuterije kao i ukrasni predmeti koje su izrađivali daroviti pojedinci. Osobitost ove zbirke su i prikupljene i spašene nošnje i nakit Hrvata u zapadnoj Bosni gdje je bilo vrlo teško doći do pojedinih predmeta i gdje danas živi vrlo mali broj Hrvata.

Ovo je prvi put da se u Republici Hrvatskoj predstavlja vrijedna zbirka tradicijskog nakita Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je iznimna potpora njezinom daljnjem očuvanju. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslava Bevande, Ministarstva kulture RH dok je supokrovitelj izložbe Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.