Hrvatska manjina u Republici Bugarskoj

Slika /slike/manjine/17052013_1269049779.jpg

Hrvati su u Republiku Bugarsku počeli dolaziti već u 18. stoljeću kada se spominju u Sofiji, Plovdivu i Čiprovcima, a najviše ih je došlo iz Janjeva koncem 19. i početkom 20. stoljeća.

Prema raspoloživim informacijama u Republici Bugarskoj živi oko 200 pripadnika hrvatskoga naroda, od kojih najveći broj živi u Sofiji.

Hrvati u Republici Bugarskoj nemaju priznat status nacionalne manjine, budući da Republika Bugarska zastupa ustavni princip jedinstvene nacije i ne priznaje svojim građanima nikakvo drugo etničko određivanje. 

Na temelju Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čija je konstituirajuća sjednica održana u srpnju 2022. godine, a predstavnik hrvatske manjine iz Republike Bugarske u ovom 3. sazivu Savjeta je Rumen Boyadzhiev.

U Republici Bugarskoj su Hrvati relativno slabo organizirani, a od udruga aktivno djeluje Građanska udruga „Biskup Josip Juraj Strossmayer“ iz Sofije koja radi na promicanju prijateljskih veza hrvatskog i bugarskog naroda.

U Republici Bugarskoj u dvije škole postoji nastava hrvatskog jezika i to u Osnovnoj i srednjoj školi „Marin Drinov“ u sofijskoj općini Ilinden te u Osnovnoj školi 102. „Panajot Volov“ sofijske općine Nadežda, tako da sveukupno stotinjak učenika uči hrvatski jezik kao moderni europski jezik. Na sofijskom Sveučilištu “Sv. Kliment Ohridski” djeluje Katedra za slavenske jezike, u okviru koje djeluje lektorat hrvatskog jezika.