Vijesti na engleskome jeziku na 4. programu HRTa

Slika /arhiva/slike/2032017_4357780357.jpg
Zagreb, 27. veljače 2017. – Vijesti na engleskome jeziku na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) od danas se emitiraju u novome ruhu.

Na rasporedu će biti svakodnevno u 21.00, trajat će između šest i osam minuta, a vodit će ih četvero voditelja – Ivan Nicholas Badovinac, Domagoj Ferenčić, Katya Miličić i Jelena Primorac. Voditelji su prošli strogi postupak odabira međunarodnoga multimedijskog programa HRT – Glas Hrvatske i Službe za jezik i govor Hrvatske radiotelevizije (HRT), a svi su rođeni i odrasli u Kanadi ili Sjedinjenim Američkim Državama i izvorni su govornici engleskoga jezika. „Vijesti na engleskome jeziku u novome izdanju te s voditeljima u studiju počinju uoči nove turističke sezone i važan su novi projekt međunarodnoga multimedijskog programa Glas Hrvatske, koji se uz radijski program uspješno okrenuo i novim televizijskim i mrežnim sadržajima. Na dobrome smo putu da objedinimo programe za Hrvate izvan Republike Hrvatske na svim trima medijima, čime se postiže značajna urednička i produkcijska racionalizacija, a ostvaruje se i uloga Hrvatske radiotelevizije kao javnoga servisa koji ima obvezu proizvoditi program za Hrvate izvan Republike Hrvatske i međunarodnu javnost“, ističe vršitelj dužnosti glavnoga urednika multimedijskoga programa HRT – Glas Hrvatske Ivo Kujundžić. Osim stranim turistima tijekom turističke sezone Vijesti na engleskome jeziku Hrvatske radiotelevizije bit će namijenjene i sve većoj poslovnoj, diplomatskoj i studentskoj zajednici stranaca u Republici Hrvatskoj te mlađim generacijama Hrvata u prekooceanskim zemljama koje ne znaju hrvatski jezik. „Već niz godina svakoga dana emitiramo sedamdeset minuta informativnoga radijskog programa na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku te dvanaest tjednih emisija na hrvatskome jeziku. Imamo i svoju mrežnu stranicu http://glashrvatske.hrt.hr/, a u suradnji s Dokumentarnim programom Hrvatske radiotelevizije pripremamo i televizijske serije Hrvatska, moj izbor i Otkrivamo Hrvatsku”, pojašnjava Ivo Kujundžić. „Vodili smo se činjenicom da u Republici Hrvatskoj tijekom cijele godine boravi sve veći broj turista, osobito ljeti. Engleski je svjetski jezik, pa vjerujemo da ćemo biti zanimljivi i turistima koji također traže kvalitetne informacije iz Hrvatske i svijeta. Emisija je namijenjena i diplomatima te brojnim poslovnim ljudima koji rade u Republici Hrvatskoj. Vjerujemo da će svi oni prepoznati našu emisiju kao mjesto na kojemu mogu dobiti pouzdane informacije o tome što se svakodnevno zbiva u Hrvatskoj”, ističe vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) Tončica Čeljuska.

Vijesti na engleskome jeziku bit će, osim na na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), dostupne i na multimedijskoj usluzi HRTi. Podsjećamo da se, sukladno Ugovoru između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017. Godine, međunarodni multimedijski program Glas Hrvatske financira putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pisane vijesti