Državni tajnik Milas održao sastanak s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću

Slika /arhiva/slike/2032017_3789238561.jpg
U ponedjeljak, 27. veljače 2017. godine, u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je sastanak državnog tajnika Zvonka Milasa i predsjednika Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanka Horvatha, tajnika HKD Matthiasa Wagnera te blagajnika HKD Ivana Heršića.

Gospodin Horvath predstavio je projekt sanacije prostorije knjižnice Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, koja je od velike važnosti za Gradišćanske Hrvate. Također, predstavio je i projekt izdavanja udžbenika iz povijesti, kojeg je napisao prof. Miroslav Šašić iz Zagreba (na standardnom hrvatskom jeziku i gradišćansko-hrvatskom) uz pomoć istraživača dr. Nikole Benčića i dr. Štefana Zvonarića iz Gradišća.

Radi se o vrlo vrijednom projektu, što su naglasili i predstavnici Ureda. Razgovaralo se i o učenju hrvatskog jezika, hrvatskoj školi kao važnom segmentu očuvanja hrvatskog jezika u višejezičnom prostoru. Veliki uspjeh po pitanju hrvatskog jezika postigla je gospođa Zorka Kinda-Berlakovich sa Sveučilišta u Beču, koja je nedavno postala profesoricom hrvatskog jezika na Katedri za hrvatski jezik pri Pedagoškoj visokoj školi Gradišće.

Dražvni tajnik Milas podržao je rad i inicijative udruga i društava Gradišćanskih Hrvata, ali je naglasio važnost zajedništva svih Hrvata u Austriji. Zahvalio je predstavnicima HKD u Gradišću te ponovio kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske stoji na raspolaganju svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama u Austriji te izrazio svoju želju za nastavkom dobre i uspješne suradnje.

Pisane vijesti