Održana 13.sjednica MMO provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Mađarske o zaštiti prava manjina

Slika /arhiva/slike/23022017_1526891048.jpg
U četvrtak 23.veljače 2017. održana je 13. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti prava manjina, a u cilju unaprjeđenja razine pravne zaštite te očuvanja i razvijanja nacionalnog identiteta hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Republici Hrvatskoj. „Održavanje 13. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora (MMO) je jasan pokazatelj pozitivnog pomaka u odnosima između naših država", rekao je u uvodnom govoru sjednice državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, ujedno i predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a. Hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava te se i u europskim okvirima teško može pronaći bolji primjer zaštite nacionalnih manjina, sukladan svim ratificiranim međunarodnim konvencijama i najvećim standardima zaštite, istaknuo je Milas i dodao kako je to potvrđeno i u studenom 2016. u Beču, na tematskoj sjednici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), gdje su hrvatska i mađarska strana imale priliku predstaviti taj Odbor kao ogledni primjer drugim državama. Na početku sjednice hrvatski predsjedatelj izrazio je nadu da će se i tijekom same sjednice pokazati kako se ta suradnja nastavlja i unaprjeđuje kroz tradicionalno dobre odnose i razumijevanje na području kulture, obrazovanja, kroz prekograničnu suradnju te kroz razvoj prometne infrastrukture.

Povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske i predsjedatelj mađarskog dijela MMO-a Ferenc Kalmar istakao je kako Odbor nije bio u prilici sastati se u protekle četiri godine "prije svega zahvaljujući političkom okruženju u kojem je Hrvatska tada bila", no da su usprkos tome održavani kontakti između dviju strana. Kalmar je kazao da u Mađarskoj postoji još šest takvih odbora, no ovaj s Hrvatskom ima najbolju suradnju. Jednako tako, naglasio je da danas u Europi postoje razmišljanja prema kojima bi trebalo na istoj razini rješavati pitanja autohtonih manjina i onih migranata koji sada dolaze u Europu. Kalmar je naglasio kako drži da to nije ispravno te da se to izjednačavanje ne bi trebalo činiti. kako drži da to nije ispravno te da se to izjednačavanje ne bi trebalo činiti.




Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice, održane u studenome 2012. godine u Budimpešti, te su usklađena rješenja za aktualna pitanja od važnosti za obje nacionalne manjine. Po završetku sjednice i usklađivanja Zapisnika na hrvatskom i mađarskom jeziku, supredsjedatelji Milas i Kalmar potpisali su Zapisnik o 13. sjednici Hrvatsko-mađarskog mješovitog odbora za manjine. Zaključci sa sjednice Odbora bit će upućeni dvjema vladama te će im služiti kao instrument za daljnje unaprjeđenje odnosa između država, naglasio je Milas.

Međuvladin mješoviti odbor za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti prava manjina (MMO) osnovan je temeljem Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti prava manjina s ciljem praćenja provedbe Sporazuma. Članovi odbora su imenovani od vlada Republike Hrvatske i Mađarske. Čine ih predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici resornih ministarstava (kultura, pravosuđe, vanjski poslovi, obrazovanje, unutarnji poslovi, uprava i dr.).

Pisane vijesti