U talijanskoj Regiji Molise održan MOLIZAIKO 2

Slika /arhiva/slike/19102017_9702565665.jpg
Dana 14. i 15. listopada 2017., u organizaciji hrvatske udruge „Jedna Musica“ iz Kruča/Acquaviva Collecroce i njezine predsjednice Antonelle D?Antuono i udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik“ iz Rima i njezine predsjednice Ivane Miline održan je Drugi susret domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu – “MOLIZAIKO 2”.

Ova kulturno-promotivna manifestacija održavala se u mjestima u kojima žive moliški Hrvati, Kruču/Acquaviva Collercroce, Mundimitru/Montemitro i Filiću/San Felice del Molise. Događanjima tijekom „MOLIZAIKA 2“, koji je zamišljen kao niz prezentacija u kaleidoskopu ideja različitih sadržaja poput glazbe, literarnog predstavljanja, likovnih izložbi te enogastronomske ponude, prisustvovali su: veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasen Mesić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu Nevenka Grdinić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu Iva Pavić, diplomatska savjetnica u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Zlata Penić Ivanko, opunomoćena ministrica Mladenka Šarac Rončević, konzulica savjetnica Nataša Degiuli Kos te ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić i načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske Dubravka Severinski.

U subotu, 14. listopada 2017., u prostorima literarnog kafea/caff? letterario u Mundimitru započeo je Drugi susret domovinske i iseljene Hrvatske – „MOLIZAIKO 2“ te se tom prigodom svima prisutnima s pozdravnim riječima obratio veleposlanik Jasen Mesić naglasivši kako su ovakvi susreti od važnosti za promicanje i očuvanje hrvatske kulture i hrvatskog nacionalnog identiteta. Uslijedilo je predstavljanje knjige fra Angela Gabriela Giorgetta s knjigom „Montemitro – storia, lingua e fede“/Mundimitar – povijest, jezik i vjera, koja je na određeni način uvod u obilježavanje 500 godina od dolaska Hrvata na ove prostore (2018. obilježavanje dolaska Hrvata u Filić te 2020. dolazak u Mundimitar). U organizaciji hrvatske udruge „Na našo“ iz Mundimitra uslijedilo je predstavljanje knjige Giovannia Romagniolia „Trilogia do Tege“, uz pjesničku potporu Maria Giorgette, u kojoj je opisan način života moliških Hrvata tijekom proteklih vremena. Po završetku predstavljanja knjiga svoj folklorni program izvela je skupna mladih „Kroa Tarantata“ te svojim nastupom oduševila prisutne.

Program je nastavljen u literarnom kafeu u Kruču, a započeo je otvorenjem putujuće izložbe fotografija „Bog, Hrvatska! – pozdrav iz zavičaja“, u organizaciji udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik“ iz Rima. Izložbu je otvorila zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić. Kazala je kako su naša djeca baštinici naše prošlosti, no istovremeno ona su zalog naše sadašnjosti i budućnosti te s ponosom pronose nasljeđe hrvatske tradicijske kulture i svoj hrvatski identitet, a što je vidljivo iz fotografija koje su predstavljene. Nakon što je izložba otvorena, predstavljen je roman za djecu „Velike avanture malog Orehovića“, autorice Ljiljane Došen, profesorice hrvatskog jezika i književnosti. Uvodnu riječ u predstavljanje romana dala je načelnica Sektora Dubravka Severinski te usporedila odrastanje malog Orehovića s razvojem hrvatskog jezika, koji je nama Hrvatima najveći i najljepši jezik te poručila da nikako ne smijemo dozvoliti da se ugase i izbrišu tragovi bogatog izričaja našeg materinskog jezika.

S Trga Nicole Nerija uslijedio je „Lov na blago“ za djecu i odrasle, u kojem su sudjelovala i djeca iz sportske udruge „Isola Croata“. Lovu na blago posebno su se obradovala djeca te je on izazvao veliko veselje prisutnih na platou trga. Ovaj lov popratio je folklorni program udruge „Naš život“ iz Kruča, uz glazbu Mattea Vette. Prvi dan održavanja „Molizaika 2“ završio je zajedničkom večerom u restoranu u Guardialifieri, kojom prigodom su služena autohtona jela moliških Hrvata. Ovoj večeri uz prethodno navedene uzvanike, pridružio se i predsjednik regije Molise Paolo di Laura Frattura te načelnici mjesta u kojima živi hrvatska jezična manjina, Filiča, Kruča i Tavele/Tavenna, Fausto Bellucci, Francesco Trolio i Simone Spadanuda.

U nedjelju, 15. listopada 2017., u upravnoj zgradi u Filiću održan je sastanak predstavnica Središnjeg državnog ureda i predstavnica diplomatsko-konzularne mreže Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici s predsjednicima i predstavnicima hrvatskih udruga iz Rima i Molisea. Sastanku je prisustvovao i načelnik Filića, potomak moliških Hrvata Fausto Bellucci. Zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić poručila je kako samo snažnim zajedništvom i međusobnom potporom i razumijevanjem među svim hrvatskim udrugama, i onima hrvatske manjinske zajednice, i onima hrvatske iseljeničke zajednice, opstat će moliški Hrvati, a jednako tako i svi Hrvati koji žive u Italiji. Jednako tako, predložila je da se u organizaciju „Molizaika 3“ uključi što više udruga moliških Hrvata te na taj način demonstriraju svoju snagu i zajedništvo.

Po završetku sastanka u literarnom kafeu u Filiću generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu Iva Pavić otvorila je izložbu „Croazia Art Attack“. Izložba je svojevrsni kolaž hrvatskih umjetnika iz Rima, a organizirala ju je udruga „Hrvatsko-talijanski mozaik“. Uslijedilo je druženje učesnika „Molizaika 2“ uz glazbeni program Mattea Vette i Antonella Genova uz autentični enogastronomski izlog tradicionalnih autohtonih moliško-hrvatskih jela i proizvoda.

Pisane vijesti