Državni tajnik Milas na obilježavanju Dana rođenja bana Josipa Jelačića

Slika /arhiva/slike/19102017_9948238614.jpg
U ponedjeljak, 16. listopada 2017. godine u Petrovaradinu i Novom Sadu, u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina i Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije, svečano je obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića.

Svečano obilježavanje ovoga važnoga blagdana, koji je jedan od četiri nacionalna praznika hrvatske manjine u Republici Srbiji, započelo je svetom misom u crkvi Sv. Jurja u Petrovaradinu, u kojoj je i sam ban bio kršten, a nastavljeno kulturno-umjetničkim programom u amfiteatru na SPENS-u u Novom Sadu. Uz domaćine, organizatore svečanoga događanja, dr. Slavena Bačića, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i g. Petra Pifata, predsjednika HKPD Jelačić, skupu su se obratili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonko Milas i novi veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji g. Gordan Bakota.

U svojem obraćanju državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je kako Središnji državni ured, uz kontinuiranu potporu različitim programima i projektima hrvatskih institucija, udruga i društava na području Republike Srbije, pruža snažnu potporu u rješavanju strateških pitanja, od kojih je istaknuo osnaživanje kapaciteta hrvatske zajednice i osiguravanje parlamentarne zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine, sukladno ranije preuzetim obvezama Republike Srbije. K tome, državni tajnik Milas rekao je da ga vesele najave da će Republika Srbija započeti s obnovom rodne kuće bana Jelačića, s čime se kasni već godinama, a što je isto tako odavno preuzeta obveza Republike Srbije. G. Milas je izrazio nadu da će se nastaviti s pozitivnim pomacima koji će rezultirati poboljšanjem položaja Hrvata u Vojvodini i cijeloj Republici Srbiji.

Svečanom obilježavanju ovoga važnoga blagdana nazočio je veliki broj predstavnika najznačajnijih hrvatskih institucija, udruga i društava iz Republike Srbije, kao i brojni uzvanici iz kulturnog i političkog života Republike Hrvatske i Republike Srbije: g. Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, g. Miroslav Štatkić, ministar kulture, javnog informiranja i odnosa s vjerskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine, g. Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, g. Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i drugi.

Pisane vijesti