U suradnji HRT a i Državnog ureda pokrenute nove multimedijske dokumentarne serije

Slika /arhiva/slike/20092016_244919881.jpg
U jesensku programsku shemu Hrvatske radiotelevizije (HRT) ekipa međunarodnoga programa HRT – Glas Hrvatske uključuje se s dva nova multimedijska projekta. Riječ je o serijama dokumentarnih emisija Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor, koje su pokrenute u suradnji s Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Dokumentarnim programom Hrvatske televizije (HRT – HTV).

To je prvi put da se usporedno stvara televizijski, radijski i mrežni sadržaj, odnosno sadržaj prilagođen trima platformama: emitirat će se na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), međunarodnome radijskom programu HRT ? Glas Hrvatske, mrežnoj stranici Hrvatske radiotelevizije www.hrt.hr te putem multimedijske platforme HRTi. Emisije Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor rezultat su suradnje Hrvatske radiotelevizije i Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske usmjerene širenju programskih sadržaja namijenjenih Hrvatima izvan Hrvatske i međunarodnoj javnosti, a koji se već 13 godina proizvode u okviru međunarodnoga radijskog programa HRT – Glas Hrvatske na hrvatskome, engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku.

U seriji dokumentarnih emisija Otkrivamo Hrvatsku gledatelji će moći doznati sve o malim mjestima koja dosad možda nisu imali prilike upoznati, a priče o povijesti, običajima, životu i planovima ispričat će njihovi stanovnici. Kroz cijelu dokumentarnu seriju nastojat će se pokazati kakve su veze tih mjesta s iseljenicima te koliko su domovinska i iseljena Hrvatska međusobno povezane i nedjeljive jer njihov je zajednički korijen – obitelj. Emisija Hrvatska, moj izbor predstavit će hrvatske povratnike, ali i strance koji su upravo Hrvatsku odabrali kao mjesto za život. Među njima su poduzetnici, odvjetnici, znanstvenici, umjetnici i novinari koji otvoreno i iskreno progovaraju o tome što ih tišti, a što veseli. Prva emisija u jesenskoj programskoj shemi Hrvatske radiotelevizije u ciklusu Otkrivamo Hrvatsku premijerno će biti prikazana na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u subotu 1. listopada u 18.25, a prva emisija serije Hrvatska, moj izbor na rasporedu je na istome programu u nedjelju 2. listopada prije središnjega Dnevnika. Do kraja godine gledatelji će moći pogledati osam emisija u okviru svake serije, koje će se emitirati svakoga drugog vikenda u mjesecu.

Prikazivanju dokumentarnih emisija na televiziji prethodi njihova radijska inačica u okviru radijske emisije Hrvatima izvan domovine, koja se emitira na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) i na HRT – Glasu Hrvatske četvrtkom od 20 sati, a televizijske emisije s prijevodom na engleski, španjolski i njemački jezik imat će svoje mjesto i na mrežnoj stranici HRT – Glasa Hrvatske i na multimedijskoj platformi HRTi. Pod budnim okom vršitelja dužnosti glavnoga urednika međunarodnoga radijskog programa HRT – Glas Hrvatske Ive Kujundžića, izvršne urednice svih televizijskih sadržaja HRT – Glasa Hrvatske Ive Čuline i urednika Dokumentarnoga programa Hrvatske radiotelevizije Vladimira Brnardića na projektu rade urednica serija Željkica Lozo, urednica radijskih emisija Tanja Rau, autori i redatelji Tihana Kopsa, Tatjana Kanceljak, Ljubica Letinić, Andrea Čakić, Nataša Kraljević Kolbas, Marijana Podgorelec, Renata Labaš, Tomislav Šikić, Majda Ivković, Rodoljub Jović i drugi.

Pisane vijesti