Susret sa hrvatskom zajednicom u Kraljevini Švedskoj

Slika /arhiva/slike/30092016_4071435821.jpg
Predstojnik Državnog ureda za Hrvate, Zvonko Milas i Ivana Perkušić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništava zajedno s hrvatskom zajednicom Kraljevine Švedske obilježili su 40. godina postojanja Hrvatskog kulturnog društva „Jadran“. Bogat kulturno-umjetnički program bila je prilika susreta sa svim generacijama hrvatske zajednice te ogled njihovog zajedništva i snažne povezanosti sa domovinom Hrvatskom.

U sklopu posjete gradu Malmo-u, 24.-25 rujna 2016, predstojnik Milas i savjetnica Perkušić, zajedno sa veleposlanicom Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, Anicom Djamić, održao je niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih udruga te je ujedno posjetio i prostore koje za pastoralnu službu koristi Hrvatska katoličke misija u Malmo-u. U razgovoru sa predsjednicom Saveza hrvatskih društava u Švedskoj, Dianom Vukušić, predsjednikom HKD kluba Jadran, Vinkom Stanišićem, direktoricom najstarijeg nogometnog iseljeničkog kluba NK Croatie, Danom Zvjezdanom Percan te don Vladimirom Švendom, svećenikom Hrvatske katoličke misije u Kraljevini Švedskoj, razgovaralo se o izazovima i potrebama Hrvata u Švedskoj te su se istaknule mogućnosti suradnje Državnog ureda i švedske hrvatske zajednice, poglavito kroz programe i projekte.

Na sastanku je predstojnik MIlas, kao važno nacionalno pitanje, istaknuo očuvanje i učenje hrvatskog jezika. Očuvanje jezika, kulture i baštine, kazao je predstojnik, znači očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta. Tijekom boravka u Kraljevini Švedskoj, izaslanstvo Državnog ureda, zajedno sa veleposlanicom Djamić, posjetilo je i sveučilišni grad Lund te se susrelo sa dr Majom Povrzanović Frykman, hrvatskom znanstvenicom na Sveučilištu u Lundu. Ovom prilikom razmotreno je niz ideja moguće znanstvene suradnje kao i mogućnost povezivanja švedskih i hrvatskih sveučilišta.

Pisane vijesti