U Šibeniku održan 2. Hrvatski iseljenički kongres

Slika /arhiva/slike/4072016_4730786238.jpg
Od 1.-3.srpnja, u Šibeniku, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarević održan je drugi Hrvatski iseljenički kongres.

Govoreći na otvorenju kongresa, Zvonko Milas, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ukazao je na potrebu ponovne uspostave povjerenja i zajedništva između iseljene i domovinske Hrvatske.“ Hrvatski iseljenički kongres snaži to zajedništvo nacije i otvara nove mogućnosti za hrvatski napredak. U proteklom razdoblju nestalo je povjerenja između iseljene i domovinske Hrvatske i treba ga vratiti. Domovina je stvorena u teškoj patnji i ne smijemo dopustiti da uništimo sve dobro što je napravljeno u zadnjih 25 godina – poručio je Milas. Na kongresu je sudjelovalo preko 250 sudionika iz 11 zemalja svijeta u 164 različitih tematskih predavanja i okruglih stolova.

Ivana Perkušić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva moderirala je panel Hrvatska iseljenička politika a u samom panelu je sudjelovala Mirjana Vatavuk, načelnica Sektora za pravni položaj i pitanja Hrvata izvan Republike Hrvatske. Rasprave i paneli Kongresa obuhvatili su široku iseljeničku tematiku s posebnim naglaskom na očuvanje identiteta i zajedništva, pojačane suradnje domovinske i izvandomovinske Hrvatske, demografske aspekte iseljavanja te povratak iseljenika i njihovih potomaka.

Zaključno, Kongres je usvojio Rezoluciju koja se nastavlja na Rezoluciju prvog kongresa, održanog prije dvije godine u Zagrebu. Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske bio je jedan od pokrovitelja 2. Hrvatskog iseljeničkog kongresa te će nastaviti pružati podršku svim kvalitetnim projektima koji svojim aktivnostima i zalaganjem doprinose boljoj suradnji iseljenih Hrvata i domovine Hrvatske

Pisane vijesti