3. Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Slika /arhiva/slike/4072016_2473497567.jpg
U subotu, 2.srpnja u Tomislavgradu, pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate zvan Republike Hrvatske održana je treća po redu Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

U Reviji i natjecanju je sudjelovalo 25 djevojaka iz 19 zemalja: Argentine, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Čilea, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Perua, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije (Vojvodine), Švedske i Švicarske.

Tom prigodom, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske je svim sudionicama revije čestitao i poručio da su sve one za Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i za cijelu Hrvatsku –pobjednice. „Njegujuci našu bogatu kulturnu tradiciju ne čuvamo samo našu prošlost od zaborava nego na korijenima naše prošlosti gradimo sadašnjost i budućnost.„- rekao je predstojnik Milas. Titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske odnijela je Cindy Šoštarić iz Italije, a priznanje, uz repliku nakita iz 12. stoljeća s područja Hercegovine, uručio joj je član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović. Prvom pratiljom proglašena je Ivona Pandžić iz Švicarske, kojoj je priznanje u obliku replike naušnica i ogrlice iz Sanskog Mosta uručio Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Druga pratilja je Paula Sabrina Bojanich, a uručena joj je nagrada s replikom nakita iz Višnjice kod Čapljine.

Prema internetskom glasovanju za miss fotogeničnosti najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pobjedu je odnijela Fanni Bubreg iz Mađarske, a nagradu s replikom naušnica iz Grboreza kod Livna uručio joj je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin. Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini djevojke su posjetile Sarajevo i Mostar.Djevojke su posjetile i hrvatski kraljevski grad Knin, gdje su se na kninskoj tvrđavi fotografirale u narodnim nošnjama.

Žiri za izbor su činili: Ivan Miloloža, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, Jozo Pavković, glavni urednik Večernjega lista u BiH, glumac Slaven Knezović, poduzetnica iz Tomislavgrada Marija Perić i ministar kulture HBŽ Petar Galić. Organizatori manifestacije su Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika.

Projekt se održava pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Pisane vijesti