U Petrovadarinu i Novom Sadu svečano obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića

Slika /arhiva/slike/17102016_1597292274.jpg
U organiziaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina i Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije u nedjelju, 16. listopada 2016. godine svečano je obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jedan od četiri nacionalna praznika hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Svečano obilježavanje blagdana započeto je svetom misom u petrovaradinskoj crkvi Sv. Jurja, u kojoj je kršten ban Jelačić, a nastavljeno bogatim kulturno-umjetničkim programom u amfiteatru na SPENS-u u Novom Sadu.

Svečanom obilježavanju ovoga važnoga blagdana nazočili su dr. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, g. Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i zastupnik u Narodnoj skupštiti Republike Srbije te brojni drugi predstavnici najznačajnijih hrvatskih hrvatskih institucija, udruga i društava iz Republike Srbije, kao i brojni uzvanici: g. Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije, g. Gordan Markotić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji, dr. Nebojša Kuzmanović, zamjenik ministra kulture, javnog informiranja i odnosa s vjerskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine, g. Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, g. Zdravko Jelušić, predsjednik Skupštine Grada Novog Sada, g. Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, g. Mato Jurić, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata i drugi.

Obilježavanju su nazočili i predstavnici Državnog ureda, savjetnik s posebnim položajem za hrvatsku nacionalnu manjinu g. Milan Bošnjak i stručni suradnik g. Hrvoje Šincek. Prigodnim riječima nazočnima se obratio Milan Bošnjak, rekavši kako je uvjeren da će hrvatska manjinska zajednica zajedničkim radom - vrijedno, ustrajno i usmjereno, uspjeti očuvati hrvatski jezik i bogatu kulturu Hrvata koji stoljećima žive na ovome prostoru, da će se još snažnije razvijati i napredovati te da će im u njihovim nastojanjima i aktivnostima Državni ured pružiti svoju punu potporu.

Pisane vijesti