Predstojnik Milas posjetio Hrvate u Pečuhu

Slika /arhiva/slike/25102016_8102786485.jpg
U petak 21.listopada, Zvonko MIlas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočio je svečanom otvorenju 13. Međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa u Pečuhu.

U svome prigodnom govoru istaknuo je da poznavanje hrvatskoga jezika ima nemjerljivo značenje za očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta, kao i da je vrlo važno na znanstvenoj razini istraživati ključne odrednice hrvatskoga identiteta i ključne teme Hrvata koji žive izvan domovine te da ovaj znanstveni skup s višegodišnjim kontinuitetom i velikim ugledom značajno doprinosi tome cilju na čemu je zahvalio organizatoru skupa, Znanstvenom zavodu Hrvata u Mađarskoj i njegovom ravnatelju g. Stjepanu Blažetinu.

Na ovogodišnjem skupu sudjelovalo je osamdesetak znanstvenika, uglavnom kroatista, iz devet europskih država. Istoga dana predstojnik je u Pečuhu posjetio Generalni konzulat Republike Hrvatske, ured Hrvatske državne samouprave te Dječji vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i učenički dom Miroslava Krleže, a u pratnji mu je bio savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine u inozemstvu g. Milan Bošnjak. U kraćem razgovoru u Generalnom konzulatu, generalna konzulica gđa Vesna Haluga predstavila je najvažnije djelatnosti, aktivnosti i projekte vezane za hrvatsku manjinu na konzularnom području. U uredu Hrvatske državne samouprave održan je sastanak s predsjednikom g. Ivanom Guganom na kojemu se razgovaralo o programima i projektima hrvatske zajednice u Mađarskoj.

G. Gugan je zahvalio na dosadašnjoj pomoći i dobroj suradnji, a predstojnik Milas je pohvalno govorio o postignućima Hrvata u prijateljskoj Mađarskoj, izrazivši nadu da će tako biti i ubuduće, uz kontinuiranu potporu Državnog ureda. Predstojnik je u nastavku svoga boravka obišao i Dječji vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i učenički dom Miroslava Krleže, gdje je domaćin bio ravnatelj g. Gábor Győrvári koji je predstojnika Milasa upoznao s poviješću obrazovanja Hrvata u Pečuhu, čiji začetci sežu u davnu 1722. godinu, pa sve do danas.

Predstojnik Milas je izrazio zadovoljstvo viđenim, kazavši kako ga veseli kada vidi ovakve objekte, ali još više činjenica da se povećava broj djece od vrtića do gimnazije te da će ured kojemu je na čelu zasigurno i nadalje, sukladno svojim mogućnostima, davati potporu projektima koji jamče ne samo opstojnost, nego i rast i razvoj hrvatske zajednice izvan Republike Hrvatske.

Pisane vijesti