U mađarskom gradu Szombathelyu otvoren je Hrvatski dječji vrtić

Slika /arhiva/slike/31082016_3435955331.jpg
U mađarskom gradu Szombathelyu, u ponedjeljak, 29. kolovoza 2016. godine, svečano je otvoren Hrvatski dječji vrtić, kao podružnica Hrvatskog obrazovnog centra“Miroslav Krleža“ u Pečuhu.

Svečanosti otvorenja, uz brojne goste i uzvanike, nazočili su Attila Fülöp zamjenik državnog tajnika mađarskog Ministarstva ljudskih resursa, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, glasnogovornik Hrvata u mađarskom parlamentu Mišo Hepp, gradonačelnik Szombathelya Tivadar Puskas, zastupnik u mađarskom parlamentu Csaba Hende, predsjednik Hrvatske županijske samouprave Štefan Kolosar, prva tajnica u Veleposlanstvu RH u Budimpešti Maja Rosenzweig Bajić, dok je ispred Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske prisustvovala Dubravka Severinski, viša stručna savjetnica. Prigodom svečanosti otvaranja vrtića, zamjenik državnog tajnika mađarskog Ministarstva ljudskih resursa Attila Fülöp naglasio je važnost obrazovanja na materinskom jeziku te potvrdio kako će hrvatska manjina u tome uvijek imati podršku mađarskih vlasti.

Gradonačelnik Szombathelya Tivadar Puskas izrazio je svoj ponos zbog činjenice multinacionalnosti grada kojemu je na čelu, s obzirom da od 80.000 građana uz većinske Mađare tu žive Hrvati i Austrijanci. Predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan naglasio je spremnost HDS-a, kao krovne institucije Hrvata u Mađarskoj, u nastavku pružanja svekolike potpore pri nastavku osnivanja odgojno-obrazovnih institucija u tom dijelu Mađarske. Međutim, naglasio je kako to osnivanje ne ovisi isključivo o naporima HDS-a, već i o interesu samih pripadnika hrvatske manjinske zajednice.

Na kraju ove svečanosti i domaćini i gosti izrazili su nadu kako će se iduće godine održati i svečanost otvaranja Osnovne škole. Naime, Hrvatska državna samouprava namjerava u Szombathely, po ugledu na Hrvatski obrazovni centar u Pečuhu, otvoriti Hrvatski obrazovni centar za Hrvate zapadne Mađarske.

Uz sada otvoren dječji vrtić, u Szombathelyu duži niz godina djeluje Katedra za hrvatski jezik pri Filozofskom fakultetu. Slijedeće obrazovne godine predviđa se i otvaranje Osnovne škole.

Pisane vijesti