Održan 25. Hrvatski dan kulture – Kiritof u Jevišovki, Češka

Slika /arhiva/slike/8092016_5591146387.png
U nedjelju, 4. rujna 2016. godine, u mjestu Jevišovka u Češkoj, u organizaciji Udruge građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj održan je jubilarni 25. Hrvatski dan kulture – Kiritof.

Proslava Kiritofa započela je služenjem mise u crkvi Sv. Kunigunde. Misa se služila na tri jezika, na hrvatskom, češkom i njemačkom, a bila je predvođena generalnim vikarom Brnjanske biskupije mons. Jiřijem Mikulášekom, mjesnim župnikom Jiřijem Komárekom te župnikom iz Ratištofa u Gradišću Antom Kolićem. Nakon završetka mise, uz pratnju limene glazbe, povorka sudionika Kiritofa zaputila se do spomenika podignutog u čast doseljenja moravskih Hrvata, gdje su intonirane češka i hrvatska himna.

Prisutne je tada pozdravio Jan Kopřiva, predsjednik Udruge građana hrvatske narodnosti te su održani i prigodni govori od strane Jaroslava Klaške, zastupnika u češkom parlamentu, veleposlanice Republike Hrvatske u Češkoj Republici Ines Troha te više stručne savjetnice u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dubravke Severinski. Severinski je naglasila dobre bilateralne odnose dviju zemalja čija su važna poveznica u unapređenju međusobnih odnosa pripadnici češke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Češkoj.

Nakon toga, predsjednik Udruge građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj Jan Kopřiva i dopredsjednica Udruge i članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Lenka Kopřivova goste su proveli kroz Hrvatski dom, koji je zamišljen kao muzejska i dokumentacijska zbirka hrvatske manjine u Češkoj Republici. Dom se trenutno u potpunosti renovira zahvaljujući financijskim sredstvima češke vlade, a na što se obvezala kada je Vlada Republike Hrvatske 2008. godine izdvojila financijska sredstva za kupnju zgrade budućeg Hrvatskog doma.

Na najvećoj proslavi moravskih Hrvata u Jevišovki se okupio veliki broj posjetitelja, kako iz Hrvatske i Češke, tako i gradiščanski Hrvati iz Slovačke, Austrije i Mađarske. Od čeških vlasti Kiritofu su prisustvovali zastupnici u češkom parlamentu Jiři Mihola i ing. Jaroslav Klaška, koji je i voditelj Parlamentarne grupe prijateljstva Češka-Hrvatska, tajnik Vijeća za nacionalne manjine Vlade Češke Republike Milan Pospišil te načelnica općine Jevišovka Božena Bošiaková, dok su s hrvatske strane, uz veleposlanicu u Češkoj Ines Troha, iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske prisustvovali viši stručni savjetnici Dubravka Severinski i Alen Matanić.

Pisane vijesti