Poziv na prethodnu/aktivnu registraciju birača za prijevremene izbore za zastupnike u Hrvatski sabor

Slika /arhiva/slike/12082016_298715271.jpg

Do srijede, 31. kolovoza 2016. godine mogu se podnijeti zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Predsjednica Republike Hrvatska donijela je Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju 11. rujna 2016. godine, a u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u subotu 10. rujna 2016. i nedjelju 11. rujna 2016. godine.

Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati na izbornim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

Na prijevremenim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, biračima je omogućeno glasovanje izvan mjesta prebivališta. Zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, mogu se podnijeti zaključno do srijede 31. kolovoza 2016. godine.

Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda. Nadležni uredi u Republici Hrvatskoj će na dan 31. kolovoza 2016. godine zaprimati zahtjeve do 16,00 sati.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj • birači koji imaju e-osobnu iskaznicu ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e– osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. • birači koji nemaju e-osobnu iskaznicu i nisu podnijeli zahtjev za izdavanjem iste (s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske) kako bi glasovali, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati.

ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije, birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, na čijem će se području birač zateći na dan izbora ili iznimno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba.

Podnošenje zahtjeva za privremeni upis, aktivnu i prethodnu registraciju putem sustava e-Građani Biračima je putem sustava e-Građani omogućeno podnošenja zahtjeva za: • privremeni upis izvan mjesta prebivališta, • aktivnu registraciju i • prethodnu registraciju.

Birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj putem sustava e- Građani mogu dojaviti odnosno ažurirati podatke u registru birača o adresi u inozemstvu. Više na: www.uprava.hr www.itzbori.hr http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/dmkurh-u-svijetu/ 

Pisane vijesti