U Kopru održan 5. Sabor hrvatske kulture u Sloveniji

Slika /arhiva/slike/24062016_7171462979.jpg
U organizaciji Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, i ovogodišnjeg domaćina Hrvatskog kulturnog društva Istra-Piran, u subotu 18. i nedjelju 19. lipnja 2016. u Kopru je održan 5. Sabor hrvatske kulture u Sloveniji.

Visoki pokrovitelji ovog jubileja bili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske također je bio jedan od pokrovitelja ove važne hrvatske kulturno-promotivne manifestacije u prijateljskoj Sloveniji. Protokolarni dio programa započeo je u katedrali Marijinog Uznesenja svetom misom na hrvatskom jeziku, koju je predvodio biskup porečko-pulski u miru msgr. Ivan Milovan.

Nakon mise, u dvorani sv. Franje Asiškog otvorena je izložba slika nekoliko hrvatskih autora koji djeluju u Sloveniji. 5. Sabor hrvatske kulture u Sloveniji odvijao se u okviru Koparskog ljetnog festivala te se završna svečanost održala na ljetnoj pozornici postavljenoj na Martinčevom trgu. Na početku programa, prisutne su pozdravili izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović veleposlanica RH u Sloveniji Vesna Terzić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera saborski zastupnik Damir Mateljan te izaslanica predstojnika Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa viša stručna savjetnica Dubravka Severinski.

Severinski je u svom govoru istakla kako posebice valja naglasiti da je višestoljetna nazočnost hrvatskog povijesnog „supstrata“ u slovenskom dijelu Istre neprijeporna činjenica. Tim više, što je hrvatski jezik, uz mletački dijalekt, talijanski i slovenski, bio jedan od uporabnih jezika u Kopru, štoviše i koparska je kancelarija držala posebnog činovnika koji je, uz spomenute, morao znati i hrvatski jezik.

U programu je nastupilo 10 hrvatskih društava koja su za tu prigodu u Kopar stigla s područja cijele Slovenije, od Lendave, Velenja, Ljubljane, Novog Mesta, Škofje Loke pa sve do Pirana.

Pisane vijesti