Održan 28. Festival hrvatske kulture u Slovačkoj

Slika /arhiva/slike/21062016_8040810078.png
U organizaciji Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj 18. i 19. lipnja 2016. godine u Devinskom Novom Selu, općini u sastavu grada Bratislave, održan je 28. Festival hrvatske kulture.

Uz domaćine iz Devinskog Novog Sela i drugih mjesta u kojima već skoro pet stoljeća žive Hrvati u Slovačkoj, na festivalu su nastupili i gosti iz Štikaprona iz Austrije, iz Molisea iz Italije te iz Sv. Ilije iz Hrvatske. U dvodnevnom kulturnom programu nastupilo je desetak folklornih skupina koje vrlo uspješno i s puno ljubavi njeguju hrvatsku tradicijsku kulturu. Predstavili su se izvođači svih naraštaja, od djece vrtićke dobi do umirovljenika, a posebice ohrabruje što je nastupio veliki broj djece i mladeži iz sve četiri države.

U sklopu festivala bio je priređen i program Tradicionalna hrvatska kulinarija, predstavljanje hrane i pića domaćina i gostiju iz Hrvatske te su otvorene i dvije zanimljive izložbe: izložba amaterskih fotografija Hrvatska mojim očima i dvojezična izložba Tragovi Hrvata u Slovačkoj u Muzeju kulture Hrvata u Slovačkoj.

Kao izaslanik predstojnika Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonka Milasa ovom događanju od posebne važnosti za Hrvate u Slovačkoj nazočio je savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu g. Milan Bošnjak.

Jednako tako, događaj su svojom nazočnošću uveličali i opunomoćenik Vlade Slovačke Republike za nacionalne manjine g. László Bukovszky, zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici gđa Ankica Vlašić, načelnik Općine Devinsko Novo Selo g. Milan Jambor, načelnik Općine Sveti Ilija g. Martin Bosilj te drugi važni uzvanici.

Pisane vijesti