Svečano otvoreni prvi Dani hrvatskog kazališta u BiH

Slika /arhiva/slike/4102016_622608866.jpg
Dani hrvatskog kazališta u Bosni i Hercegovini svečano su otvoreni u subotu, 1. listopada, a otvaranje je obilježila premijerna, izvedba predstave "Crvenkapicine muke" Gradskog kazališta mladih Vitez.

Prve po redu Dane hrvatskog kazališta u BiH, koje organiziraju Udruga mladih “Enter” i Gradsko kazalište mladih Vitez, u prepunoj kazališnoj dvorani Vitez otvorio je Ivan Sajević, koji se zahvalio svim čanovima Entera i GKM-a Vitez na ustrajnom odricanju i borbi za kulturu, vjernoj publici za potporu, kao i pokroviteljima ove smotre, Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa Srednjobosanske županije.

"Neizmjerno sam sretan što smo uspjeli realizirati našu višegodišnju ideju i želju. Jedan od osnovnih ciljeva projekta upravo je njegovanje i očuvanje identiteta, odnosno kulturnog i jezičnog izričaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, zatim u zemljama u kojima su Hrvati nacionalna manjina, a napose i u Republici Hrvatskoj. Preponosan sam što je naš najmlađi ansambl fenomenalnom premijerom predstave "Crvenkapicine muke" potvrdio kako se ne moramo brinuti za budućnost", kazao je Ivan Sajević, voditelj GKM-a Vitez, u izjavi za medije nakon odigrane prve predstave na Danima hrvatskog kazališta u BiH. Zvonko MIlas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske uputio je pismo potpore. "Ponosni smo jer je doprinos cijelom projektu dao i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Trajna skrb i povezivanje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, potpora u povratku i ostanku na ovim prostorima te očuvanje konstitutivnosti i ostvarenje njihove pune ravnopravnosti strateški je interes Republike Hrvatske. I ovakvi susreti doprinose ostvarenju tog cilja, te će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti snažno podupirati ovu i slične manifestacije koje doprinose jačanju kulturnog i svekolikog hrvatskog zajedništva", navodi se između ostalog u ovom pismu koje potpisuje Zvonko Milas.

Bogat kazališni program koji će biti održan u mjesecu listopadu obilježit će nastupi kazališnih skupina iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Riječ je o prvoj manifestaciji ovoga tipa u Bosni i Hercegovini, tijekom koje će posjetitelji imati priliku pogledati neke od najkvalitetnijih kazališnih predstava na hrvatskom jeziku iz navedenih država. Gradsko kazalište mladih Vitez u nedjelju je izvelo još jednu hit predstavu, “Svastike”, koju je brojna publika u nekoliko navrata prekidala burnim pljeskom, a na koncu predstave mlade Vitežane pljeskom nekoliko puta vraćala na scenu.

Predstava "Pendrekmen", koja će sljedeća biti izvedena na Danima hrvatskog kazališta u BiH dolazi s otoka Visa, u produkciji kazališta "Besa".

Iz Entera i GKM-a Vitez su najavili kako će sav prihod od prodanih ulaznica biti uplaćen za pomoć teško oboljelom mladiću Kristijanu Periću iz Nove Bile.

Pisane vijesti