Predstojnik Milas u službenom posjetu Budimpešti

Slika /arhiva/slike/11052016_9413439841.jpg
U Budimpešti je 10. svibnja 2016. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine, održan sastanak predstojnika Državnog ureda Zvonka Milasa i ministarskog povjerenika za razvoj politike susjedstva Mađarske Ferenca Andrása Kalamára, supredsjedatelja Međuvladinog mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Mađarskoj (MOM).

Na sastanku je dogovoren termin i mjesto predstojećeg XIII. zasjedanja MOM-a, kojemu je domaćin Republika Hrvatska, te radnje koje je do tada potrebno poduzeti. Tom prigodom, oba supredsjedatelja naglasila su dobre i partnerske odnose Republike Hrvatske i Mađarske te su kazala kako je jedan od bitnih temelja suradnje dviju zemalja Sporazum o zaštiti manjina, koji je 1995. godine potpisan u Osijeku, a čiji su sadržaj i primjena na razini najviših europskih standarda zaštite manjina.

Nakon sastanka, supredsjedatelji MOM-a Zvonko Milas i Ferenc András Kalamár posjetili su Hrvatski odgojno-obrazovni centar u Budimpešti (HOŠIG), gdje ih je dočekala ravnateljica Ana Gojtan.

Ravnateljica Gojtan visokim je gostima predstavila način rada ove odgojno-obrazovne institucije te naglasila kako HOŠIG već više od 20 godina sustavno brine o očuvanju hrvatskog jezika i tradicijske kulture te o podizanju hrvatske samosvijesti u Mađarskoj.

Pisane vijesti