Održan sastanak s visokom povjerenicom OESS-a za nacionalne manjine

Slika /arhiva/slike/12052016_9034592895.jpg
U ponedjeljak, 9. svibnja 2016., predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas održao je sastanak s visokom povjerenicom OESS-a za nacionalne manjine Astrid Thors i njezinim suradnicama, gospođom Romanom Schweiger i gospođom Natachom Andonovski-Carter.

Tijekom susreta razgovaralo se o otvorenim pitanjima s posljednjih međuvladinih mješovitih odbora Republike Hrvatske s Mađarskom, Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom. Također se raspravljalo i o položaju i problemima hrvatske manjine u ostalim državama s kojima Republika Hrvatska nema uspostavljene međuvladine mješovite odbore. No, i uz otvorena pitanja istaknuti su i primjeri pozitivne prakse, kao i pozitivnih pomaka postignutih djelovanjem međuvladinih mješovitih odbora.

Nadalje, predstojnik Milas i Visoka povjerenica Thors složili su se da su nacionalne manjine veliko bogatstvo svake države, te da bi se zajedničkim snagama trebalo sustavno raditi na postizanju što većeg duha razumijevanja, uvažavanja i tolerancije, posebno u pogledu etničke i multikulturne raznolikosti.

Na kraju sastanka te u svjetlu primjera pozitivne prakse zaštite prava nacionalnih manjima, dogovoren je nastavak suradnje Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ureda Visoke povjerenice OESS-a za nacionalne manjine.

Pisane vijesti