Održan sastanak s predstavnicima Hrvata iz Bugojna

Slika /arhiva/slike/12052016_2706043906.jpg
U četvrtak 12.svibnja, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas održao je sastanak s predstavnicima Hrvata iz Bugojna: Gretom Kuna, predsjedateljicom Općinskog Vijeća Bugojno, Miroslavom Zelićem, članom Općinskog Vijeća Bugojno, Zdenkom Antunovićem, savjetnikom ministra prostornog uređenja federacije BiH, Igorom Vrljićem, predsjednikom HDZ BIH Bugojno i Ivanom Ribičićem, vlasnikom jedinog doma za umirovljenike u Bugojnu.

Na sastanku se razgovaralo o položaju Hrvata u općini Bugojno te o problemima s kojima se suočavaju. Kao prioritet u narednom razdoblju, a što će potaknuti povratak Hrvata, istaknuta je potreba osiguravanja nastave po hrvatskom planu i programu. Naime, učenici – pripadnici hrvatskog naroda u Bugojnom dijele školu s djecom koja nastavu pohađaju po bosanskom planu i programu. Isto tako, zbog nedostatka učionica, 300 hrvatskih osnovnoškolaca u općini Bugojno nastavu pohađa u tri smjene.

Srednja škola koja bi hrvatskim učenicima omogućila pohađanje nastave po hrvatskom planu i programu ne postoji, kao ni prostor za djecu vrtićke dobi. U cilju rješavanja tih poteškoća planirana je nadogradnja postojeće osnovne škole koja će svim uzrastima hrvatske djece i mladeži u općini Bugojno omogućiti školovanje na hrvatskom jeziku i pismu za što su već osigurali sve potrebne idejne i projektne dokumente, kao i suglasnost općinskih i županijskih vlasti.

Predstojnik Milas je pohvalio inicijativu i dosadašnje napore koji su napravljeni u pogledu osiguravanja osnovnih uvjeta za održivi ostanak, opstanak i povratak Hrvata u ovaj kraj. Naglasio je da će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti pružati potporu projektima koji će doprinijeti unapređenju kvalitete života Hrvata u Bosni i Hercegovini

Pisane vijesti