Predstojnik Milas u posjetu Posavini, Brčko distriktu i Tuzli

Slika /arhiva/slike/13072016_5450174543.jpg
U ponedjeljak 11.srpnja, izaslanstvo Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čelu sa Zvonkom Milasom, predstojnikom Ureda posjetilo je Posavinu, Brčko distrikt i Tuzlu.

U Orašju je održan sastanak s predstavnicima Vlade Županije Posavske. Uz Marijana Klaića, predsjednika Vlade i Josipa Jerkovića, dopredsjednik Republike Srpske sastanku su nazočili i ministri u Vladi Županije Posavske Darko Kasap i Marijan Kopić, te načelnik općine Orašje Đuro Topić.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima suradnje i unapređenju položaja Hrvata u Posavini te aktualnim problemima. „Državni ured za Hrvate izvan RH i dalje će biti partner koji će pratiti i pomagati projekte koji za cilj imaju prije svega zadržavanje mladih ljudi na ovim prostorima. Dakle, radi se o projektima iz oblasti obrazovanja, te projektima koji pružaju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta“ naglasio je predstojnik Milas. Tijekom posjete Posavini, izaslanstvo Ureda je obišlo prostor Školskog centra uz koji se gradi i nova sportska dvorana. Obišli su također i Županijsku bolnicu u Orašju gdje ih je o funkcioniranju te bolničke ustanove upoznala ravnateljica dr. Ružica Vukić.

Izaslanstva su potom položila vijence ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima u Orašju, te obišli crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi gdje ih je dočekao gvardijan toliškog samostana fra Marijan Živković.

Po dolasku u Brčko distrikt, izaslanstvo Ureda položilo je cvijeće na spomeniku HVO-a ispred Gradske vijećnice, nakon čega je održan sastanak s dr. Antom Domićem, gradonačelnikom i predstavnicima Hrvata u Distriktu.Na sastanku se razgovaralo o položaju Hrvata ovoga kraja,te što bi Republika Hrvatska mogla učiniti kako bi Hrvati u distriktu ostali i opstali , te kako bi se unaprijedio njihov položaj Predstojnik Milas je naglasio da Republika Hrvatska ima ne samo ustavnu i zakonsku obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH već je to i njen strateški interes „Evidentan je problem odlaska mladih s ovih prostora, ali ne treba klonuti duhom. Bilo je i težih vremena„ rekao je predstojnik Milas i dodao da je za početak potrebno ojačati suradnju u smislu sudjelovanja u projektima od značaja za perspektivu, ostanak i opstanak Hrvata na ovim prostorima.

Nakon sastanka gradonačelnik Domić je zahvalio gospodinu Milasu na dolasku „Hrvati ovoga kraja mogu biti spona između Brčkog kao multietničke zajednice odnosno BiH i Hrvatske kao članice Europske unije i na takav način možemo koristiti mnoge benefite koje pruža EU“.

Tijekom posjeta Tuzli, izaslanstvo Ureda posjetilo je Katoličko školski centar u Tuzli, gradilište Hrvatskog kulturnog centra ”Sveti Franjo” u centru Tuzle kojeg grade franjevci, a koji najvećim dijelom financira Vlada Republike Hrvatske te se susreli s predstavnicima Hrvata u Tuzlanskoj županiji. Izaslanstvo Državnog ureda polaganjem cvijeća odalo je poštovanje stradalim mladima u Masakru na Kapiji tijekom 1995, kada je poginuo 71 građanin Tuzle.

Uz predstojnika Milasa, u posjetu Hrvatima u Posavini, distriktu Brčko i Tuzli su bili mr.sc. Ivan Bandić, generalni konzul RH u Tuzli i Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH.

Pisane vijesti