Posjet Hrvatima u Nizozemskoj

Slika /arhiva/slike/14072016_9139614091.jpg
U petak 8. i subotu 9. srpnja, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivana Perkušić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva posjetili su hrvatsku zajednicu u Nizozemskoj.

U sklopu susreta sa predstavnicima hrvatske zajednice u Nizozemskoj, izaslanstvo Državnog ureda posjetilo je i hrvatske uznike u zatvoru u Scheveningenu (UN Detention Unit). U popodnevnim satima, u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske, izaslanstvo Državnog ureda sastalo se sa veleposlanicom Andreom Gustović – Ercegovac te je održan niz sastanaka sa predstavnicima hrvatske zajednice u Nizozemskoj.

Izaslanstvo Državnog ureda susrelo se s Radovanom Lučićem profesorom hrvatskog jezika na Sveučilištu u Amsterdamu. Profesor Lučić je predočio aktualnosti katedre Hrvatskog jezika u Amsterdamu te su ujedno razmotreni i oblici međusobne suradnje koji će doprinijeti jačanju Katedre, a posebice se istaknula mogućnost korištenja sredstava iz fondova Europske unije, s obzirom da je hrvatski jezik jedan od službenih jezika EU.

U nastavku radnog dana, održao se sastanak sa svećenicima Hrvatske katoličke župe sv. Nikole Tavelića u Rotterdamu, fra Jurom Tokalićem i fra Miškom Sirovinom te predstavnikom i učiteljicama Hrvatske dopunske škole, Anđelkom Kazijom, Ankicom Šumom Bošnjak i Snježanom Miličević – Đerek.. Predstojnik Milas je uputio nazočne na programe i projekte Državnog ureda koji, u dijelu u kojem je to moguće, mogu i žele doprinijeti olakšavanju problema hrvatske zajednice u Nizozemskoj te istaknuo kako se samo zajedničkim djelovanjem i sinergijom može doprinijeti rješavanju problema i postići cilj. Pozvao je nazočne na usku suradnju kako sa Veleposlanstvom tako i sa Državnim uredom.

U daljnjem razgovoru sa predstavnikom Zaklade hrvatske mladeži, Goranom Strnišom otvoreno se razgovaralo o aktivnostima i programima Zaklade. Predstojnik Milas iskazao je spremnost Ureda na suradnju kao i organiziranje predloženih tribina koje bi zacijelo doprinijeli boljem razumijevanju ne samo aktivnosti Ureda već i cjelovitog zakonskog sustava i aktualnih društvenih pitanja Republike Hrvatske.

Zaključno, izaslanstvo Državnog ureda susrelo se zamjenikom gradonačelnika pokrajine Stichtse Vecht, Frankom Živkovićem Laurentom, uglednim članom nizozemskog društva koj je iskazao spremnost na suradnju i pomoć hrvatskoj zajednici.

Pisane vijesti