Potpisani Ugovori za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj

Slika /arhiva/slike/2112016_9810665580.jpg
U petak, 28. listopada 2016., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisani su Ugovori o dodjeli naknada za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj jezika u akademskoj godini 2016./17. za 49 pripadnika hrvatskoga naroda i članova njihovih obitelji koji imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske.

U ime Zvonka Milasa predstojnika Ureda, nazočnim polaznicima Tečaja na Filozofskom fakultetu „Croaticum“ u Zagrebu obratila se savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva gđa Ivana Perkušić zaželivši im dobrodošlicu. Naglasila je kako Ured uz provedbu projekta učenja hrvatskoga jezika želi učvrstiti povezanost te promicati zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske, a naročito pružiti potporu svima onima koji su se odlučili ili će se odlučiti na trajni boravak u Republici Hrvatskoj. U tom pogledu izražena je spremnost za pomoć pri rješavanju svih pitanja od važnosti za nesmetan, koristan i ugodan boravak u našoj zemlji, a koja su vezana uz djelokrug tijela državne uprave.

Za akademsku godinu 2016./17. godinu putem Javnog poziva odobreno je 155 naknada/stipendija (83 zimskih i 72 ljetnih) za ukupno 121 kandidata. Među dodijeljenim naknadama/stipendijama 11 ih je za internetsko učenje hrvatskoga jezika. Polaznici Tečaja dolaze iz različitih zemalja sa svih kontinenata, a najviše ih je iz zemlja Južne Amerike s brojnim hrvatskim iseljeništvom.

Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj je povezivanje pripadnika hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske s kulturom i predajom domovine njihova podrijetla. Ujedno se potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku te pospješuje njihovo aktivno uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske.

U razdoblju od 2012. do 2016. ukupno je dodijeljeno 713 naknada za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti