Predstojnica Krstičević primila predstavnika hrvatske zajednice iz Šangaja

Slika /arhiva/slike/14032016_9702670020.jpg
U utorak, 1.ožujka 2016., Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održala je sastanak sa gospodinom Ivicom Žumbarom, predstavnikom Hrvatske Inicijative Šangaj, neformalne zajednice koja okuplja poslovne ljude, studente, umjetnike i na druge načine angažirane Hrvate iz Šangaja i Šangaju gravitirajućeg područja. Gospodin Žumbar je predstavio dosadašnje aktivnosti zajednice te planove i postavljene ciljeve u slijedećem razdoblju.

Naglasio je da je zajednica Hrvata u N.R. Kini tek u nastajanju te da broj Hrvata u ovom području raste što je posljedica trenda premještanja globalnih tokova trgovine i moći prema istoku. Predstojnica Krstičević je pozdravila inicijativu okupljanja Hrvata i njihovo organizirano djelovanje te je istaknula kako Državni ured kao središnje koordinativno tijelo za odnose Republike Hrvatske s Hrvatima izvan njenih granica stoji na raspolaganju i kako je spreman pružiti potrebnu pomoć i potporu u realizaciji brojnih planiranih aktivnosti, a sve u cilju povezivanja i suradnje s Hrvatima koji žive u Šangaju.

Predstojnica Krstičević je predstavila programe koje provodi Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske s naglaskom na programima koje se provode u odnosu na hrvatsko iseljeništvo. Na sastanku se između ostalog razgovaralo i o mogućnostima suradnje na gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i drugim područjima a sve s ciljem očuvanja i promocije hrvatske kulture i baštine te na taj način, posredno i na unapređenje odnosa između Republike Hrvatske i NR Kine.

Pisane vijesti