Predsjednik Vlade u Livnu: Želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u BiH

Slika /arhiva/slike/6092017_5208320226.jpg
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u posjetu Bosni i Hercegovini gdje će s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti razgovarati o razvojnim, infrastrukturnim, gospodarskim i kulturnim projektima koje sufinancira Vlada Republike Hrvatske.

U pratnji predsjednika Vlade su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Posjet je započeo u Livnu, sastankom s načelnikom Općine Livno Lukom Čelanom, a nakon sastanka predsjednik Vlade posjetio je Srednju strukovnu školu Silvije Strahimir Kranjčević i obišao izvedene radove koje je sufinancirala Vlada Republike Hrvatske. Istaknuo je kako mu je ovo sedmi put od kada je predsjednik Vlade Republike Hrvatske da posjećuje Bosnu i Hercegovinu. „Ta činjenica potvrđuje, ne samo deklaratorno, da je Bosna i Hercegovina naša najvažnija prijateljska i susjedna država s kojom razvijamo izvrsne odnose i s kojom želimo unaprijediti i gospodarsku suradnju i politički dijalog“, dodao je predsjednik Vlade. „Želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u Bosni i Hercegovini“, naglasio je. Naveo je da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kontinuirano objavljuju natječaje za brojne projekte, kako bi na konstruktivan način poduprli identitet i omogućili i razvoj i opstanak Hrvata u BiH. Jedan od takvih projekata je i potpora Srednjoj strukovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević koju je predsjednik Vlade također obišao. Kazao je da je u protekle dvije godine za razne projekte na području Hercegbosanske županije dodijeljeno preko 6 milijuna kuna. Najavio je da će Vlada kroz proračunske okvire nastojati u budućnosti povećati sredstva Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, prvenstveno za financiranje projekata. „Dugoročno ta sredstva moraju biti jedna potporna snaga koja pokazuje konzistentnu i konkretnu podršku Hrvatske Bosni i Hercegovini“, naglasio je. Kazao je da je problem demografske revitalizacije istovjetan i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. „Moramo učiniti sve da se omogući uključivanje na tržište rada, nova radna mjesta i revitalizacija gospodarstva jer je bez toga teško opstati u određenim krajevima“, upozorio je predsjednik Vlade.

Načelnik Općine Livno Luka Čelan zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na potpori u realizaciji projekata koji su važni za ovaj kraj.

Pisane vijesti