Predsjednik Vlade u Mostaru: Utvrđivanje istine iz vremena ratnih zbivanja važno je za pomirbu između svih naroda u BiH

Slika /arhiva/slike/7092017_2847255757.jpg
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković drugog dana posjeta Bosni i Hercegovini obišao je Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata, koji je utemeljen u kolovozu 2013. kao znanstvena ustanova sa zadaćom prikupljanja, čuvanja te stručnog i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini.

Vlada Republike Hrvatske, kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, za projekte u okviru Centra u 2016. i 2017. godini izdvojila je 350.000,00 kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je rad Centra važan za utvrđivanje istine iz vremena ratnih zbivanja, osobito istraživanje ratnih zločina. Ovakve centre predsjednik Vlade ocijenio je izuzetno korisnim i za utvrđivanje istine, ali i za proces pomirbe između svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Ravnatelj Centra Željko Raguž, zahvalivši predsjedniku Vlade Plenkoviću na dolasku i Vladi RH na potpori, kazao je da Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata, u suradnji sa sličnim institucijama u BiH, nastoji pridonijeti istraživanju Domovinskog rata na objektivan način.

Predsjednik Vlade posjet Bosni i Hercegovini završio je obilaskom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Zahvalio je ravnatelju bolnice, doktoru Anti Kvesiću, koji ga je upoznao s aktivnostima bolnice i Medicinskog fakulteta u Mostaru, a koje je ocijenio izuzetno važnim za zdravstvenu zaštitu ljudi koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. „Vlada Republike Hrvatske i u proteklim godinama nalazila je način da podrži određene projekte. Vjerujem da ćemo u okviru naše šire suradnje i potpore naći načina da pomognemo u rješavanju određenih financijskih pitanja“, poručio je predsjednik Vlade. Čestitao je na 20. godina medicinskog fakulteta te na kontinuiranom inzistiranju na izvrsnosti, stručnosti i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u Mostaru.

Pisane vijesti