Povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog u mađarskom gradu Szigetvaru održan je Hrvatski dan

Slika /arhiva/slike/14092016_2268384583.jpg
U okviru svečanosti obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, u mađarskom gradu Szigetvaru, 9. rujna 2016., održan je Hrvatski dan. Bogat kulturno-umjetnički program, koji se održavao na središnjem gradskom trgu i u kulturnom centru Vigado, zajednički su organizirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske u Mađarskoj i hrvatska zajednica u Mađarskoj.

Hrvatskom danu nazočili su predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke te pomoćnica ministara kulture dr.sc. Iva Hraste Sočo, zamjenica predsjednika Povjerenstva. S hrvatske strane sudjelovali su i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Gordan Grlić-Radman, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu mr.sc. Vesna Haluga, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, glasnogovornik Hrvata u mađarskom parlamentu Mišo Hepp, župan Županije međimurske Matija Posavec, koji je i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke u Mađimurskoj županiji te još nekoliko hrvatskih župana i dožupana, gradonačelnika i predstavnika hrvatskih institucija.

S mađarske strane nazočan je bio gradonačelnik Szigetvara Peter Vas i predsjednik mađarskog povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke Janos Hovari te nekoliko predstavnika mađarskih institucija. Izaslanstva Republike Hrvatske i Mađarske, predvođena veleposlanikom RH u Mađarskoj Gordanom Grlićem-Radman i gradonačelnikom Szigetvara Peterom Vassom, položila su vijence na spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom ispred kulturnog centra Vigado. Tijekom održavanja Hrvatskog dana istovremeno se odvijalo više različitih manifestacija, od dramskih predstava tematski posvećenih obitelji Zrinski, koncerata hrvatskih pjesama, otvaranja izložbe o 15 godina postojanja Zrinske garde iz Čakovca, promocije knjige Darka Varge „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“ te svečanog koncerta Zagrebačkog kvarteta saksofona.

Na središnjem Zrinskom trgu postavljeni su bili i promidžbeni štandovi turističkih zajednica gradova i županija čija povijest ih veže uz obitelj Zrinski, Hrvata iz Mađarske i Medijskog centra Croatica. Ispred Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskom danu su nazočili Dubravka Severinski, viša stručna savjetnica i Danijel Štula, voditelj Službe za kulturu, obrazovanje, znanost i sport. Jednako tako, glavna svečanost obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke održana je u Szigetvaru, 7. rujna 2016.

Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Mađarske Janos Ader te zamjenik predsjednika turske Vlade Veysi Kaynak, kada su otkrili i spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom. Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i mađarski predsjednik Ader nakon svečanosti u Szegetvaru posjetili su hrvatsku zajednicu u Pečuhu te su razgovarali s njezinim predstavnicima.

Navedenom susretu ispred Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočili su Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine u inozemstvu i Mirko Maglica, stručni suradnik.

Pisane vijesti