Održan 22. Forum hrvatskih manjina

Slika /arhiva/slike/7112016_8601143220.jpg
U petak, 4. studenog 2016., u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održan je stručni skup Forum hrvatskih manjina koji je po 22. put u Zagrebu okupio predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz Crne Gore, Srbije (Vojvodine), Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Italije (Molisea), Rumunjske i Makedonije.

Tema ovogodišnjeg stručnog skupa bila je: Mladi u hrvatskim manjinskim zajednicama – sadašnjost i perspektiva.

Tom prigodom, Zvonko Milas, predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske rekao je kako su pripadnici manjine u specifičnom i vrlo zahtjevnom položaju te da moraju raditi još više i ustrajnije, kako bi sačuvali i razvili vlastiti specifičan identitet  „Zato smo ponosni na veliki trud koji ulažete i vrijedne rezultate koje postižete kako bi naši mladi koji žive u 12 europskih država naučili hrvatski jezik i nastavili njegovati hrvatske običaje i kulturu, koje se generacijama njeguju i razvijaju. Institucije Republike Hrvatske u tim će nastojanjima i nadalje biti Vaš pouzdan partner. Naša dužnost, koja je istovremeno i privilegija, je da Vam budemo potpora i partner, da zajednički poduzimamo korake u smjeru razvoja, i to s našim mladima i za naše mlade.“ Poručio je Milas okupljenima. U radu Foruma sudjelovali su: Mata Matarić iz somborskog KUD-a „Vladimir Nazor“, ravnateljica OŠ. Tavankut Stanislava Stantić Prčić, Dražen Ilić iz Hrvatskog kulturnog centra u Novom Sadu, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice Darko Sarić Lukendić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, Nenad Živković i Branko Sekovanić, predsjednik i potpredsjednik Zajednice Hrvata u Makedoniji, Lenka Koprivova iz Udruge Sdruženi občanů chorvatské národnosti v ČR, članica odbora HKD Čunovo Kristina Maschkanova iz Slovačke, ravnateljica HOŠIG -a iz Budimpešte Ana Gojtan, ravnatelj pečuške gimnazije Miroslav Krleža Gabor Győrvári , predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, urednik Hrvatskog programa Mađarske radiotelevizije Tamas Furi, Petar Antunović i Ivan Botteri iz Hrvatskog društva Ljubljana, vlč. Marko Zadravec iz Hrvatskog kulturnog društva Velenje, predsjednik HKD Velenje Mijo Dujmović, Đanino Kutnjak uime Saveza hrvatskih društava u Sloveniji te Anca Svetlana Facraci iz Karaševa u Rumunjskoj.

Podsjetimo, Vlada RH hrvatskim manjinama osigurava logističku, moralnu i materijalnu potporu kako bi ih zaštitila od asimilacije, osigurala im manjinska prava, omogućila dvojezično školovanje i uporabu materinskog jezika, razvitak manjinskih medija i institucija i dr. Ustrajno to čine, na različitim razinama, već 65 godina u kontinuitetu Hrvatska matica iseljenika i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH od 2012. godine. Okupljeni su pokušali, ponukani izlaganjima manjinskih predstavnika i konstruktivnom diskusijom, odgovoriti na brojna pitanja, među kojima i na ona o tome kako mladi pripadnici hrvatskih manjinskih zajednica mogu sačuvati svoja posebna obilježja, a da se pri tome integriraju u socijalni, ekonomski i kulturni sustav većinskog društva, te kakvu ulogu mogu imati mediji i suvremene komunikacijske tehnologije u očuvanju manjinskog identiteta do onih kako u većoj mjeri uključiti mlade osobe u aktivnosti manjinskih zajednica.

Prije početka skupa sudionike je primila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je kazala kako mladi u našim manjinskim zajednicama imaju posebno mjesto u očuvanju hrvatskih korijena, nastavljanju tradicija i povezanosti s Domovinom. Pozivu na Forum odazvali su se i veleposlanik Crne Gore Nj. E. Boro Vučinić i Davor Trkulja, ministar-savjetnik u Veleposlanstvu Republike Srbije.

Pisane vijesti