Poticati programe koje osiguravaju održivi povratak

Slika /arhiva/slike/9062016_7245017415.jpg
U ponedjeljak 6.lipnja, Zvonko Milas,, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je vlč. Tadiju Ivoša, župnika župe Srca Marijina - Skopaljska Graćanica i vlč. Iliju Ivoša, župnika župe sv. Ilije proroka Rostovo u Bosni I Hercegovini. Vlč. Tadija i Ilija upoznali su predstojnika Milasa sa aktualnim stanjem i problemima s kojima se susreću Hrvati – povratnici u Skopaljsku dolinu.

Naglasili su kako je župa velika te da uključuje 11 naselja. Istaknuli su veliku zainteresiranost mladih ljudi, koji su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, napustili svoje domove - za povratak. „Od prijeratnih 2980, u župu se vratilo 923 Hrvata. Brojne su mlade obitelji – što veseli“ – rekli su.

Na sastanku se razgovaralo i o programima koji će doprinijeti još snažnijem povratku, ali i o projektima koji pružaju mogućnost održivog opstanka ali I ostanku Hrvata u ovom dijelu Bosne I Hercegovine. Vlč. Tadija i Ilija su izrazili i zahvalnost Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na svemu što čini za Hrvate u ovome dijelu Središnje Bosne.

Pisane vijesti