Predstojnik Milas primio mons. dr. sc. Egidija Živkovića, biskupa Željeznog u Republici Austriji

Slika /arhiva/slike/27052016_9114682245.jpg
U utorak, 24. svibnja 2016., Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastao se s mons. dr. sc. Egidijem Živkovićem, biskupom Željeznog u Republici Austriji. Biskup Živković, koji je i sam gradišćanski Hrvat, s ponosom je istaknuo da u njegovoj biskupiji od ukupno 240.000 vjernika ima 50.000 Hrvata koji su se u Gradišću uspjeli održati već više od 500 godina.

Rekao je kako gradišćanski Hrvati osnivaju novu kulturno-prosvjetnu udrugu koju su nazvali „Hrvat S.A.M.“, prema početnim slovima država u kojima živi hrvatska nacionalna manjina: Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj, a koje se sve sada, zajedno s Hrvatskom, nalaze u Europskoj uniji.

Predstojnik Milas i biskup Živković zaključili su kako postoji puno prostora za suradnju i zajedničko djelovanje, na korist Hrvatima koji već pola tisućljeća žive u Gradišću te s ljubavlju i ponosom čuvaju svoje hrvatske korijene i svoj hrvatski identitet.

Poseban naglasak stavljan je na važnost učenja i poznavanja hrvatskoga jezika. Predstojnik se zahvalio biskupu na svemu što čini za Hrvate, kako u svome pastoralnom, tako i u društvenom djelovanju te je istaknuo da će Državni ured davati snažnu potporu svim aktivnostima koje vode očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta gradišćanskih Hrvata.

Pisane vijesti