Održan sastanak s izaslanstvom Hrvata iz Bosanskog Grahova

Slika /arhiva/slike/9062016_4845757922.jpg
U utorak, 7. lipnja, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izaslanstvo Hrvata Bosanskog Grahova u čijem su sastavu bili župnik Drvara i Bosanskog Grahova don Davor Klečina, potpredsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić" g.Krešimir Sarić i predsjednik OO HDZ BIH Bos. Grahovo Darko Sarić.

Izaslanstvo Hrvata iz Bos. Grahova upoznalo je predstojnika Milasa sa stanjem i problemima s kojima se suočavaju Hrvati ovog područja, te s brojnim aktivnostima kojima Hrvati kroz društveno djelovanje pokušavaju barem donekle ublažiti tešku svakodnevicu svih žitelja Bos. Grahova. Posebno su istaknuli problem sela Uništa koje je od općinskog središta i ostataka države odvojeno neprohodnim planinskim masivom Dinare, pa se u njega može doći jedino preko teritorija druge države, Republike Hrvatske. Nepostojanje službenog graničnog prijelaza stanovnicima ovog sela svakodnevno stvara poteškoće u komunikaciji s obližnjim Kijevom i „ostatkom svijeta", budući da se svaki prijelaz granice smatra ilegalnim.

Predstojnik Milas pohvalio je optimizam, želju za povratkom i normalnim životom, te brojne aktivnosti malobrojne ali žive hrvatske zajednice na području Bos. Grahova. Naglasio je kako je unapređenje položaja hrvatskoga naroda u BiH među prioritetima hrvatske vlade te dodao da će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u svim svojim budućim aktivnostima, posebnu pažnju posvetiti upravo programima i projektima koji za cilj imaju osiguravanje održivog ostanka i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Pisane vijesti