Održani 16. susreti Hrvatske izvandomovinske lirike

Slika /arhiva/slike/15072016_6935049886.png
U Solinu su od 24. do 26. lipnja 2016. održani 16. susreti pjesnika Hrvatske izvandomovinske lirike, najznačajnije pjesničke udruge u iseljeništvu koja je u šesnaest godina svoga djelovanja okupila dvjestotinjak hrvatskih pjesnika koji žive diljem svijeta i koja na doista jedinstven način doprinosi njegovanju i očuvanju hrvatskoga jezika izvan domovine.

I ovi su susreti, pod nazivom „Po njemu si sve što jesi“ protekli u izvrsnom ozračju, uz bogat kulturno-umjetnički program koji se održavo u Domu kulture Zvonimir u Solinu. Svojim se stvaralaštvom predstavilo trideset i pet „starih“ i „novih“ članova Hrvatske izvandomovinske lirike, javnosti je predstavljena i pjesnička zbirka sa 15. susreta Hrvatske izvandomovinske lirike, održanih u New Yorku 2015. godine.

U ime Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske susretu je nazočio Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu. U svome je obraćanju istaknuo kako je hrvatski jezik ključan za očuvanje i razvijanje hrvatskog identiteta te da pjesnici zaslužuju posebnu pohvalu, budući da svojim stvaralaštvom na hrvatskome jeziku aktivno djeluju u tome pravcu, obogaćujući pri tome hrvatsku kulturu, čiji su integralan dio.

Sljedeći susreti Hrvatske izvandomovinske lirike održat će se 2017. godine u Vukovaru.

Pisane vijesti