Dvodnevni posjet hrvatskoj zajednici u Švicarskoj

Slika /arhiva/slike/23062016_3324167998.jpg
Od 20.-21. lipnja 2016, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ivana Perkušić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva i Mirjana Vatavuk, načelnica Sektora za pravni položaj i statusna pitanja Hrvata izvan Republike Hrvatske posjetili su hrvatsku zajednicu Švicarske konfederacije te održali niz sastanaka na kojima je raspravljena aktualna problematika hrvatskih udruga, Hrvatske katoličke misije te Hrvatske dopunske škole u Švicarskoj.

Službeni posjet započeo je sastankom u Hrvatskoj katoličkoj misiji gdje se izaslanstvo Državnog ureda u pratnji generalnog konzula Republike Hrvatske u Zurichu, Slobodana Mikca i Jelene Biljan, vice konzulice sastalo sa fra Ivanom Prusinom voditeljem misije Zürich i provincijalnim izaslanikom za sve Hrvatske katoličke misije u Švicarskoj, fra Vinom Ledušićem i fra Stjepanom Neimarevićem.

Fra Prusina je iskazao zadovoljstvo posjetom izaslanstva te istaknuo značaj Katoličke misije za očuvanje hrvatskog identiteta i zajedništva. Također, detaljno je izvijestio predstojnika Milasa o aktivnostima i zalaganjima misije na području Švicarske konfederacije.

Na sastanku je bila nazočna i Nataša Balić, koordinatorica Hrvatske dopunske škole u Švicarskoj koja je iznijela aktualnu problematiku i izazove Hrvatske dopunske nastave. Broj djece, kazala je koordinatorica Balić, je zadovoljavajući no valja i dalje kontinuirano raditi na daljnjem i pojačanom poticanju djece u učenju materinjeg jezika. U popodnevnim satima predstojnik Milas se susreo sa hrvatskim udrugama u prostorijama NK Croatije. Sastanku su nazočili predstavnici slijedećih udruga: Hrvatske kulturne zajednice,NK Croatie, HKUD Fala Schaffhausen, MK Sokolovi, Hrvatski kulturni klub, Udruga roditelja HDŠ, Integracijski odbor Dietikon, HKD Matija Gubec, Hrvatski kulturni klub, HKUD-a Kolovrat-Luzern te predstavnici Hrvatske Demokratske Zajednice u Švicarskoj. Na početku sastanka predstavnici udruga su pozdravili dolazak predstojnika Milasa te kazali kako je ovaj posjet od posebne važnosti s obzirom da, do sada, nisu bili posjećeni od strane hrvatskih institucija. U daljnjem razgovoru, predstavnici udruga su prvenstveno iznijeli problematiku dvostrukog oporezivanja te iskazali nezadovoljstvo aktualnim poreznim rješenjima koje teško pogađaju hrvatske državljane, korisnike švicarskih mirovina. Predstojnik Milas je kazao kako se Državni ured zauzeo po ovom pitanju te najavio skoro rješavanje ovog problema u sklopu cjelovite porezne reforme.

Predstojnik Milas iskazao je otvorenost Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za suradnju. Briga, skrb i zaštita Hrvata izvan Republike Hrvatske osnovna je zadaća Državnog ureda ali i ukupni hrvatski nacionalni interes. Zajedništvo i pomoć koju je iseljeništvo pružalo Hrvatskoj u najtežim trenucima njezine povijesti neće i ne smije biti zaboravljeno kazao je predstojnik Milas. U tom duhu, bolje Hrvatske budućnosti – gospodarskog razvitka, zaustavljanja iseljavanja mladih, boljih poreznih i socijalnih rješenja, valja raditi zajednički i predano. U utorak, 21. lipnja, izaslanstvo se uputilo u Olten gdje je u Hrvatskoj kući održan sastanak sa predstavnicima hrvatske katoličke misije i hrvatske zajednice. Sastanku su nazočili: fra Šimun Šito Ćorić, Vinko Sabljo glavni tajnik Hrvatskog svjetskog kongresa, Frane Vugdelija iz Chorus Croaticusa, gđa Ljiljana Rek-Solaro, I tajnik Veleposlantva u Bernu, Slobodan Mikac, generalni konzul.

U prijateljskom ozračju i neposrednom razgovoru nazočni su se osvrnuli na status hrvatske zajednice u Švicarskoj, njihova zalaganja, probleme i izazove. U razgovoru je bilo riječi i o zaslužnim Hrvatima, poput Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga koji su svoj radni i znanstveni vijek proveli u Švicarskoj te dali izniman doprinos švicarskim i svjetskim znanstvenim postignućima. U tom duhu istaknula se i mogućnost povezivanja rodnih gradova znamenitih švicarskih Hrvata sa gradom Zurichom.

Predstojnik Milas je istaknuo kako je potrebno njegovati dobre odnose Hrvatske i Švicarske te istaknuti zajedničke poveznice a posebno ukazati zasluženu pozornost i zahvalnost svim hrvatskim postignućima kako unutar hrvatskih zajednica tako i unutar integracijskih procesa koji služe općoj dobrobiti.

Pisane vijesti