Održan sastanak s Hrvatima iz Tuzlanske županije

Slika /arhiva/slike/17052016_4500708221.jpg
U petak 13.svibnja, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je predstavnike Hrvata iz Tuzlanske županije: fra Maria Divkovića, gvardijana Franjevačkog samostana u Tuzli, Anu Bosankić, projektanticu HKC Sv. Franjo u Tuzli, Maju Nikolić, urednicu Hrvatskog glasnika u Tuzli i dopisnicu radija Slobodna Europa te Ivicu Kovačevića, profesora povijesti u KŠC Tuzla i zastupnika u gradskom vijeću Tuzle.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim pitanjima i problemima koje muče Hrvate u Tuzlanskoj županiji. Istaknuto je kako se niti u jednoj školi u Tuzlanskoj županiji, osim u Osnovnoj i Gimnaziji u Katoličkom školskom centru "Sv. Franjo" u Tuzli nastava ne izvodi na hrvatskom jeziku. Problem je i nepoštivanje nacionalne strukture pri zapošljavanju, nedostatak radnih mjesta što uzrokuje i odlazak mladih iz Tuzle. Izaslanstvo Hrvata iz Tuzle je predstojnika Milasa upoznalo i s brojnim aktivnostima koje provode s ciljem očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta Hrvata ne samo grada Tuzle već i cijele županije te o budućim projektima i planovima.

Predstojnik Milas je naglasio kako je unapređenje položaja hrvatskoga naroda u BiH među prioritetima hrvatske vlade - na svim razinama – od političke do gospodarske. Unatoč mjerama štednje koje su primijenjene u drugim resorima financijska potpora programima namijenjenim Hrvatima u BiH nije se smanjivala što samo pokazuje značaj koji Vlada RH pridaje jačanju položaja hrvatskog naroda u BiH – rekao je Milas i dodao da će Državni ured, osim projekata koji Hrvatima u BiH osiguravaju bolje uvjeta života, potporu davati i razvojnim projektima koji omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta a samim tim i ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Pisane vijesti