Održan jubilarni 70. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata

Slika /arhiva/slike/24012017_4598016599.jpg
U subotu, 21. siječnja 2017., pod geslom „Hrvati meet Schönbrunn“ u Beču je održan jubilarni 70. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata. Otvorio ga je Tibor Jugović, predsjednik Hrvatskog centra i Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, koji je organizator bala. Bal je okupio preko 1000 Hrvata iz Beča i Gradišća, kao i njihove austrijske prijatelje, te goste iz susjednih zemalja i Hrvatske.

Balu je u svojstvu posebnog izaslanika hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova nazočio Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Milas je kazao da je ovaj „Bal tradicija i izraz njegovanja hrvatske kulture i običaja. A posebno je važno da se bal održava 70. put što govori o očuvanju hrvatske vlastitosti kroz stoljeća i ukorijenjenosti u austrijsku sredinu, kao i to da su Hrvati važna spona u političkom, diplomatskom, gospodarskom, a prije svega na kulturnom području između Hrvatske i Austrije.“ Uz veliki broj visokih gostiju i uzvanika iz kulturnog, diplomatskog, političkog i gospodarskog života Austrije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Italije i drugih država, balu je nazočila i Veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Austriji dr.sc. Vesna Cvjetković, zastupnik u austrijskom parlamentu i predsjednik parlamentarne skupine prijateljstva Austrije i Hrvatske Niki Berlaković i glavni tajnik u austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova Michael Linhart, koji je naglasio kako je „Hrvatska za Austriju zemlja partner s kojom je vežu vrlo bliski bilateralni odnosi na svim razinama.“, te da je „Hrvatska jako važna za daljnji razvitak na zapadnom Balkanu“.

Otvorenje bala započelo je dvadesetominutnim muzičko-zabavnim putovanjem kroz minulih 70 godina retrospektive na tradicionalni Hrvatski bal u Beču, a kroz što je prisutne proveo glumac Georg Kustrić. Bogati kulturno-zabavni program nastavljen je s Blue Danube Orkestrom & Družice, skupinom mladih hrvatskih muzičara iz austrijskog i slovačkog dijela Gradišća te iz Vojvodine; duom Ferry Janoška i Georg Kustrić; jazz sastavom Sigi Feigl & Zagreb jazzorkestar; muzičkim sastavom Pax iz Gradišća; Dixielend Bandom „Bjelovar“¸gradišćanskohrvatskim rock-sastavom „Bruji“/The Brew; tamburaškim sastavom iz mađarskog dijela Gradišća „Koprive“; Folkornom skupinom „Stalnost“ iz Čajte; mladim muzičkim sastavom „KroaTarantata“ iz Mundimitra u talijanskoj regiji Molise; Cimbalovom kapelom Kuštarovci iz Slovačke i ženskom skupinom „The frajle“ iz Novog Sada.

Uz državnog tajnika Milasa, balu su nazočili i Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu te Dubravka Severinski, viša stručna savjetnica.

Pisane vijesti