Državni tajnik Milas otvorio izložbu fotografija „Bog, Hrvatska – pozdrav iz zavičaja“

Slika /arhiva/slike/24012017_1653983616.jpg
Putujuću izložbu fotografija BOG, HRVATSKA! – POZDRAV IZ ZAVIČAJA - međunarodnu fotografsku izložba djece hrvatskih iseljenika/pripadnika hrvatskih manjina u svijetu, u dobi od 8 do 16 godina, u petak 20.siječnja 2017, u Hrvatskoj matici iseljenika, otvorio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

„Raduje me činjenica kako je upravo Središnji ured prepoznao važnost ovog projekta i podržao njegovu realizaciju. Kao što i sami vidite – rezultat je ono što je oko zabilježilo a srce vidjelo. Stoga ponajprije želim čestitati svoj hrvatskoj djeci izvan domovine koja su sudjelovala u ovom međunarodnom fotografskom natječaju i što su zabilježila prekrasne trenutke koje ćemo večeras zajedno podijeliti.“ rekao je državni tajnik Milas i dodao kako ova izložba spaja hrvatsku mladost i hrvatsku djecu diljem svijeta „Povezuje ih sa svojim hrvatskim nasljeđem, tradicijom i kulturom, povezuje ih sa onime što ih okružuje u zemljama u kojima žive, ali ono što je najvažnije – pronosi Hrvatsku budućnost novim naraštajima“.

Izložba je nastala u sklopu natječaja koji je od prosinca 2015. do ožujka 2016. prikupljao dječje radove na teme: hrvatski krajolici, te etnografska, povijesna i kulturna baština Hrvatske. Organizirala ga je Udruga Mosaico Italo Croato Roma – associazione / Hrvatsko-talijanski mozaik Rim pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Hrvatske matice iseljenika, Grada Zagreba i Ente Nazionale Croato per il Turismo Milano, a dosadašnji rad i rezultati okrunjeni su ovom, prvom zagrebačkom izložbom.

Na natječaj je pristiglo tristotinjak fotografija iz Njemačke, Slovenije, Vojvodine, Srbije, Bosne i Hercegovine i Italij. Dodijeljene su tri nagrade: prva Ani Francisković iz Subotice, druga Mariji Vuković iz Tavankuta i treća Giadi De Rossi iz Rima. Najoriginalniji koncept natječaja, dodijeljen jednoj od fotografija koje su odlukom žirija ušle u uži izbor, ocjenjivao se javno na mrežnoj stranici Associazione Mosaico Italo Croato Roma. Glasove su ovim putem izborile Giulia Verdat, Victoria Clementina Pirani (Italija) i Subotičanka Josipa Stanić.

Uz hrvatske veleposlanike Štambuka, Vučaka i Vidmarovića, člana UO Matice, predstavnicu Grada Zagreba, izložbi su nazočili i predsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim Ivana Milina, potpredsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim Zrinka Bačić, članovi Upravnog odbora Dragica Hadrović i Camillo Cirelli i Antonella D'Antuono, predsjednica Udruge "Jedna Musika" iz Molisea, ujedno predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske.

Pisane vijesti