Održana tradicionalna 9. Večer folklora Hrvata u Slovačkoj

Slika /arhiva/slike/15112016_8288097274.jpg
U petak, 11. studenog 2016., pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u Slovačkoj, održana je tradicionalna 9.večer folklora Hrvata u Slovačkoj u organizaciji Hrvatskog kulturnog saveza i vijeća mjesne četvrti Bratislava-Dubravka.

Obilježavanje tradicionalne večeri folklora Hrvata u Slovačkoj započelo je pozdravnim govorima veleposlanika RH u Slovačkoj gospodina Jakše Muljačića i gospodina Milana Bošnjaka, savjetnika s posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine u RH u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Nadalje, pozdravne govore su održali i gospodin Radoslav Jankovič, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza i načelnik Dubravke Martin Zaťovič te je povjesničar dr. Jozef Klačka održao je kraći govor o naseljavanju Hrvata područje današnje Slovačke.

Nakon uvodnih izlaganja, te kroz bogati program pjesme i plesa predstavili su se brojni ansambli kulturno-umjetničkih društava Hrvata u Slovačkoj kao što su: pjevački zbor Rosica, društvo mladih Grbarčjeta, grupa Panonija, Muško jačkarno društvo, tamburaši iz Hrvatskog Jandrofa i plesačka grupa Ljubanka iz Čunova. Sljedećeg dana, u subotu, 12. studenog 2016. u prostorijama Veleposlanstva RH u Bratislavi održan je sastanak s predstavnicima udruga Hrvata u Slovačkoj, na kojemu se razgovaralo o najvažnijim aktivnostima i postignućima Hrvata u Slovačkoj.

Na sastanku su iznijeti problemi s kojima se suočava hrvatska manjinska zajednica, kao i konkretni prijedlozi poboljšanja položaja hrvatske manjine u Slovačkoj, a predstavnici SDUIRH, Antonija Nina Škoro i Milan Bošnjak, izrazili su uvjerenje da će se uspješan rad nastaviti i ubuduće, kako u okviru postojećih, tako i u okviru novih aktivnosti i programa.

Pisane vijesti