Hrvatska Vlada brine o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori i Sloveniji

Slika /NG/10 listopad/VRH - manjine CG i SLO/VRH - manjine CG i SLO.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je u Zagrebu razgovarao s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori i Sloveniji o njihovom položaju u tim državama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Adrijana Vuksanovića, zastupnika u Skupštini Crne Gore i predsjednika Hrvatske građanske inicijative, Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća i potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative te Iliju Janovića, potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative. Razgovorima u Banskim dvorima nazočili su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan RH Zvonko Milas te  predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo.
 
Razgovarali su o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori, što je predmet kontinuiranog dijaloga između mješovitih povjerenstava na razini hrvatskog i crnogorskog ministarstva vanjskih poslova, kao i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
Predsjednik Vlade poručio je kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u toj zemlji.
 
Dok u Crnoj Gori Hrvati imaju priznat status nacionalne manjine, u Sloveniji to nije slučaj, odnosno njihov je položaj tamo u potpunosti nedefiniran. Stoga je izražena potreba daljnjih aktivnosti kako bi se status Hrvata u Sloveniji definirao. S ovim je ciljem u veljači 2018. godine osnovano Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji koje će pridonijeti očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta te definiranju statusa Hrvata i priznanju hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji.
 
Predsjednik Vlade naglasio je kontinuiranu potporu Vlade projektima, položaju i zaštiti prava i identiteta Hrvata izvan Hrvatske. Njoj doprinosi značajno povećan iznos sredstava namijenjenih pomoći aktivnostima udruga i zajednica hrvatske nacionalne manjine u mandatu ove Vlade, s ciljem osnaživanja hrvatske zajednice u ostvarivanju manjinskih prava te njihovom etničkom, vjerskom, kulturnom i jezičnom identitetu
 
„Sastanak na vrhu čelnika država članica Europske unije i država jugoistočne Europe koji će se održati u svibnju iduće godine u Zagrebu bit će prigoda da se nešto učini u rješavanju otvorenih pitanja između država u našem susjedstvu“, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković te poručio kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.


Foto: Vlada RH

Stranica