Državni tajnik Milas u službenom posjetu Irskoj

Slika /arhiva/slike/23052018_70290509.jpg

Dana 21. i 22. svibnja, u pratnji delegacije Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Masinom, veleposlanikom RH u Irskoj, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske susreo se sa prof. Liamom Kennedyem, direktorom Clinton Institute for American Studies, University College Dublin.

Na sastanku se razgovaralo o predstojećoj međunarodnoj konferenciji o javnim politikama dijaspore, najnovijim znanstveno-istraživačkim projektima poput Global Diaspora Indexa, te mogućnostima suradnje s hrvatskim sveučilistima te o brojnim zajedničkim odrednicama hrvatskog i irskog iseljeništva. Državni tajnik Milas je posjetio irsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine na kojem se održalo predavanje povodom 20.-te obljetnice Good Friday sporazuma te se susreo i sa dublinskim nadbiskupom Diarmuidom Martinom, s kojim je u razgovarao o hrvatskoj zajednici u Irskoj. Nadbiskup Martin je, kao bivši diplomat Svete Stolice, vrsni poznavatelj prilika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Državni tajnik Milas istaknuo je značaj Crkve u očuvanju hrvatskog identiteta u iseljeništvu te se zahvalio nadbiskupu na dozvoli za osnivanjem Hrvatske katoličke misije u Irskoj. Delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske-posjetila je i hrvatsko veleposlanstvo u Dublinu, te su održali sastanak s predstavnicima Comhaltas Ceoltoiri Eireann, Drustvo glazbenika Irske, koje se bavi očuvanjem I promicanjem irske tradicionalne glazbe s vise stotina ogranaka diljem svijeta, ujedno organizatorima najvećeg festivala irske tradicionalne glazbe kojeg posjećuje preko 400 tisuća ljudi. S predstavnicima tog glazbenog udruženja razgovaralo se o ulozi koju je glazbena i plesna umjetnost imala u čuvanju identiteta irskih iseljenika.

Također, održani su sastanci s vodstvom Gaelic Athletic Associationa, koje promovira autohtone, tradicionalne irske sportove te s vodstvom EPIC Muzeja - muzej irskog iseljeništva, čija postava na izrazito suvremen način predstavlja ne samo povijest irskih migracija, već i značajne irske ličnosti, ali i na genealosku dimenziju iseljeništva kojem se unutar Muzeja omogućuje i potraga za korijenima. U prostoru u kojem se nalazi Muzej nalazi se i poduzetnički HUB, kojeg velikim dijelom cine strana trgovačka društva.

Pisane vijesti