Državni tajnik Milas u posjetu gradu Chüru

Slika /arhiva/slike/12062018_5669928644.jpg

9. lipnja održan je prijem u Gradskoj vijećnici Grada Chüra u Švicarskoj koji je organizirao gradonačelnik grada Chüra gospodin Urs Marti, povodom potpisivanja povelje prijateljstva između Grada Vukovara i Grada Chüra, na kojem su bili nazočni delegacija Grada Vukovara predvođena vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu Slobodan Mikac, predstavnici Hrvatske zajednice Graubünden te delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, predvođena državnim tajnikom Zvonkom Milasom.

Nakon kratkih uvodnih riječi dobrodošlice gradonačelnici su održali prezentacije o Gradu Vukovaru i Gradu Chüru nakon kojim su razmatrane mogućnosti suradnje između dva grada, pri čemu je naglašen značaj Hrvatske zajednice u Graubündenu koja svakako predstavlja most, ne samo između Grada Vukovara i Grada Chüra, već i između Konfederacije Švicarske i Republike Hrvatske.

Nakon rasprave o mogućim aspektima suradnje potpisana je Povelja prijateljstva gradova Vukovar i Chür, koju su potpisali gradonačelnici Grada Vukovara i Grada Chüra – Ivan Penava i Urs Marti te državni tajnik Zvonko Milas, generalni konzul RH u Zürichu Slobodan Mikac te predsjednik Hrvatske zajednice Graubünden Marcel Djakovic. Nakon potpisivanja Povelje imenovani su posjetili štand Turističke zajednice Vukovar koji se nalazi u blizini Gradske vijećnice, na kojem su bili izloženi tradicionalni hrvatski proizvodi te je upriličen je i folklorni nastup djece.

U večernjim satima u dvoranu Titthof održana je proslava prijateljskog susreta Grada Vukovara i Grada Chüra, ali i obilježavanje 25.-te obljetnice postojanja Hrvatske zajednice Graubünden. Uz delegaciju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Grada Vukovara i Grada Chüra, na večeri su bili nazočni brojni pripadnici hrvatske zajednice u Chüru, članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH gđa Ruža Studer te Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa.

Nakon obraćanja gradonačelnika Penave i Martija, državni tajnik Milas je u svom govoru istaknuo kao poveznicu naše domovine i Vukovara sa Švicarskom dobitnika Nobelove nagrade, Lavoslava Ružičke, rođenog u Vukovaru koji je svoju karijeru ostvario i usavršio u Švicarsko, naglasivši da najkvalitetnije spone između država čine upravo hrvatski iseljenici. Gradonačelnik Grada Chüra, gospodin Urs Marti istaknuo je da je ovaj događaj početak jednog prijateljstva koje bi moglo biti samo na dobrobit svim akterima. To prijateljstvo, unatoč brojnim suprotnostima živjet će onoliko koliko ga budu nosili svi sudionici ovog događaja.

Također je istaknuo i Hrvatsku zajednicu Graubünden, koja je svojim aktivnostima u gradu Churu ostavila dubok trag. U izuzetno toploj atmosferi večer je nastavljena uz nastup djece iz Hrvatske škole te HKGD “Dunav” iz Vukovara.

Pisane vijesti