Državni tajnik Milas u službenom posjetu u Münchenu

Slika /arhiva/slike/8062018_3064957996.jpg

Tijekom službenog posjeta hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Münchenu, dana 7. lipnja delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koju čine državni tajnik Zvonko Milas, Dario Magdić i Croatiana Orešković, održala je sastanak u prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Münchenu s koordinatoricom i učiteljima hrvatske nastave.

Koordinacija Bavarska nova je koordinacija koju od školske godine 2008./2009. organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. U školskoj godini 2015./2016. u Koordinaciji radilo je 6 učitelja i učiteljica na ukupno 27 nastavnih mjesta. Nastava se održava u poslijepodnevnim terminima za učenike od predškolskog uzrasta do dvanaestog razreda. Nastava obuhvaća hrvatski jezik i kulturu u širem smislu: temeljne kulturne i povijesne činjenice iz hrvatske prošlosti, zemljopisne pojmove vezane uz domovinu, likovnu i glazbenu kulturu, kao i obilježavanje hrvatskih blagdana.

Za učenike se organiziraju i različite izvannastavne aktivnosti: prigodne priredbe povodom proslave Svetog Nikole i Majčina dana, izložbe učeničkih radova, druženja, kreativne radionice za učenike i roditelje, kazališne predstave, filmske večeri, sudjelovanje u domovinskim projektima, školski projekti.

Koordinatorica Hrvatske nastave u Bavarskoj Josipa Kelava te učitelji Mirna Živko, Jurka Majić, Filip Oguić, Marko Plavić i Marko Filipović u ugodnoj i konstruktivnoj raspravi istaknuli su glavne smjernice i ciljeve svog rada, kao i izazove s kojima se susreću. Raspravljalo se o dobrim praksama, kao i o učinjenim iskoracima u tom području, ponajprije o osnivanju i radu Vijeća za učenje i podučavanje hrvatskog kao drugog, stranog i materinskog jezika i pokretanje online tečaja hrvatskog jezika, te drugi projekti Ureda i programi za Hrvate izvan Hrvatske.

Pisane vijesti