Ulažući u obrazovanje gradimo bolju budućnost ne samo za Hrvate ovog kraja već za cijelu BiH

Slika /arhiva/slike/13042016_4519522935.jpg

Povećanjem broja stipendija potičemo ostanak Hrvata u BiH

Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske boravio je u dvodnevnom posjetu Zapadno- hercegovačkoj i Hercegovačko neretvanskoj županiji gdje je održao niz sastanaka s predstavnicima Hrvata iz društvenog, znanstvenog, obrazovnog, kulturnog i gospodarskog života Zapadne Hercegovine te je posjetio značajne institucije i projekte koje je Republika Hrvatska financirala u posljednjih 8 godina, u sklopu programa potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

U ponedjeljak 11.travnja posjetio je osnovnu školu Ruđer Bošković u Grudama, koja unatoč trendovima smanjenja broja djece u školama u Bosni i Hercegovini svake godine bilježi porast učenika te danas broji 740 učenika„ Manjak školskog prostora zbog porasta broja učenika je nešto što nas sve skupa veseli. No na nama je odgovornost da sadašnjim i budućim generacijama naše djece omogućimo primjerene uvjete kako bi mogli ostvarivati vrhunske rezulate“ rekao je predstojnik Milas tijekom razgovora sa Ružicom Mikulić, županijskom ministricom obrazovanja, znanosti, kulture i športa i Ljubom Grizeljom, načelnikom općine Grude. „Potporom ovakvim projektima –ulažući u obrazovanje – gradimo bolju i prosperiteniju budućnost ne samo za Hrvate ovog kraja već za cijelu Bosnu i Hercegovinu“ poručio je Milas.

Predstojnik Milas posjetio je i gradilište Studentskog doma za siromašne studente u Mostaru, te se kroz razgovor s fra Ikom Skokom, gvardijanom Franjevačkog samostana, upoznao s napretkom radova. „Osim smještaja 100 studenata, u sklopu projekta planirana je izgradnja pučke kuhinje za 200 osoba, Međunarodnog centra za dijalog, book crossing-a i savjetovališta.“ – rekao je fra Skoko i dodao kako se nada da će se potpora Republike Hrvatske ovom projektu nastaviti, kako bi se započete aktivnosti završile u što skorijem roku i Dom otvorio vrata korisnicima.“ „Mostar kao sveučilišni grad koji broji preko 15000 studenata zasigurno treba ovakav objekt.“ rekao je Milas i dodao kako će ova inicijativa mostarskih franjevaca zasigurno doprinijeti ostanku mladih u Bosni i Hercegovini „ I mi u Državnom uredu svojim programima nastojimo pomoći u tom smjeru. Upravo zato smo danas objavili natječaj za studentske stipendije kojim povećavamo broj stipendija upravo mladima koji studiraju u Bosni i Hercegovini. Umjesto dosadanjih 250 – ove godine dodjeljujemo 350 stipendija“ U sklopu posjeta Hercegovačko neretvanskoj županiji, predstojnik Milas održao je sastanak s prof.dr.sc. Nevenkom Hercegom, predsjednikom Vlade te županije s kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja suradnje na projektima koji su od strateškog interesa za Hrvate tog dijela BiH.

Tijekom prvog dana posjeta, predstojnik Milas posjetio je i franjevački samostan u Širokom Brijegu te je nazočio svečanom otvorenju međunarodne kulturne manifestacije Mostarsko proljeće – 18. Dane Matice hrvatske te dodjeli priznanja najznačajnijim osobama koje su obiljezile 2015. godinu u Bosni i Hercegovini – Večernjakov pečat.

Pisane vijesti