U Subotici svečano proslavljen blagdan sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda u Republici Srbiji

Slika /arhiva/slike/24032017_5465282388.jpg
U petak, 16. ožujka 2017., u Subotici je svečano proslavljen blagdan sv. Josipa, jedan od četiriju praznika Hrvata u Republici Srbiji.

Svečanost je započela svetom misom u Franjevačkoj crkvi, a potom je održana svečana akademija u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Svečanosti su uz predstavnike hrvatskih institucija, ustanova, udruga i crkve prisustvovali i predstavnici pokrajinske i lokalne vlasti.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji dr. Slaven Bačić obratio se nazočnima kazavši kako je ovo jedan od dana kada hrvatska manjinska zajednica ponosno izražava svoj osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu, bez obzira nose li se regionalna imena bunjevačkih, šokačkih, srijemskih, dalmatinskih, hercegovačkih, bosanskih itd. Hrvata. Jednako tako, dr. Bačić je naglasio kako je na samim Hrvatima u Republici Srbiji da inzistiraju na ostvarivanju svojih manjinskih prava, pa i onda kada to nije jednostavno te nastavio: „Primjerice, ne manjinsko već i ljudsko pravo je da naša imena budu napisana na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu u osobnim i zdravstvenim iskaznicama. Jednako tako, budimo odvažni i upisujmo djecu na nastavu na hrvatskom, redovito čitajmo tisak i gledajmo elektroničke emisije na hrvatskom jeziku, čitajmo i širimo naše knjige (godišnje se na hrvatskom izda tridesetak knjiga u Vojvodini), inzistirajmo na izdavanju dvojezičnih dokumenata, sudjelujmo u radu hrvatskih udruga i dolazimo na njihove priredbe, na predstavljanje knjiga. Samo na taj način možemo pokazati svoju odvažnost i ustrajnost. Samo ukoliko vlastitim primjerom hrabro ostvarujemo svoja manjinska prava, pokazat ćemo da cijenimo sebe, a onda će nas i drugi uvažavati!“

Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske obratio se Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine te naglasio kako su Hrvati u Republici Srbiji od posebne važnosti za Republiku Hrvatsku, koja im nastoji pružati maksimalnu potporu u zaštiti njihovih manjinskih prava u skladu sa Sporazumom između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Podsjetio je i na doprinos Republike Hrvatske u odnosu na proces razvijanja kompetencija Hrvata u Republici Srbiji potrebnih za aktivno sudjelovanje u dijelu pristupnog procesa Republike Srbije Europskoj uniji, koji se odnosi na zaštitu manjinskih prava. Bošnjak je skrenuo pozornost i na uvećano financijsko izdvajanje od strane Republike Hrvatske za potrebe hrvatske manjine u Republici Srbiji, a sve u cilju jačanja njihovog nacionalnog identiteta.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Markotić u svom govoru naglasio je kako u budućnosti, predstavnici hrvatske nacionalne manjine mogu samo zajedno, ne samo štititi svoj nacionalni identitet u Srbiji, nego i raditi na poboljšanju svog položaja i ostvarivanju svih svojih prava, koja su ne samo predviđena zakonodavstvom Republike Srbije, već i Sporazumom o zaštiti nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.

Uz savjetnika s posebnim položajem Milana Bošnjaka, iz Središnjeg državnog ureda ovoj svečanosti prisustvovala je i viša stručna savjetnica Dubravka Severinski. Sveti Josip štuje se kao zaštitnik hrvatskog naroda, a Hrvatski sabor ga je na svom zasjedanju u lipnju 1687. godine proglasio zaštitnikom hrvatskog kraljevstva.

Obilježavajući ovaj praznik, hrvatska zajednica u Republici Srbiji skreće pozornost na pripadnost svom hrvatskom narodu te ustrajno radi na očuvanju svoje nacionalne tradicije i kulturne baštine.

Pisane vijesti