Održan znanstveno-stručni skup „Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti?"

Slika /arhiva/slike/18032017_1419817600.jpg
Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti?" održan je se u Neumu od 16. i 17. ožujka 2017. 

Skup je podijeljen u tri panela - o povijesti, kulturi, jeziku i obrazovanju Hrvata, europskom putu BiH te o ustavnoj i institucionalnoj jednakopravnosti Hrvata. U svom obraćanju na početku skupa hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako Hrvatska očekuje žurno donošenje novog izbornog zakona koji će jamčiti jednakopravnost sva tri naroda, donošenje novoga statuta Grada Mostara i organiziranje lokalnih izbora u tom gradu te pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice, koje je nužno za stabilnost BiH i šireg susjedstva, uključujući i unutarnje reformske procese u državi te europske integracije.

Hrvatski član Predsjedništva BiH prof. dr. sc. Dragan Čović u svom je pozdravnom govoru kazao kako će neumski skup rezultirati zaključcima koji će definirati jasan strateški put i odrednice za poziciju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini te kako je važna akademska misao i znanstvena djelatnost. Skupu su se obratili i rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Šimun Anđelinović. Uvodno predavanje održao je Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih i europskih poslova a skupu su nazočili i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske: Zvonko Milas, državni tajnik sa suradnicima.

Organizator skupa je Ured hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Suorganizatori skupa su: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU BiH), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH), Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI), Mostar.

Pisane vijesti