U Subotici svečano obilježen blagdan svetoga Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda

Slika /arhiva/slike/23032016_6377252731.jpg

U petak, 19. ožujka 2016. godine u Subotici je, u organiziaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća, svečano obilježen blagdan svetoga Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda, koji je jedan od četiri nacionalna praznika hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Svetoj misi u Franjevačkoj crkvi sv. Mihovila te bogatom kulturno-umjetničkom programu u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici u povodu ovoga blagdana prisustvovali su predstavnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

„Kada su praznici hrvatske nacionalne zajednice prije desetak godina ustanovljeni smatrali smo da je neophodno da jedan od četiri praznika bude dan sv. Josipa. Naime, neki naši blagdani jesu regionalni dok se blagdan sv. Josipa odnosi na sve Hrvate i svi ga obilježavaju“ – rekao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić.

Prigodnim riječima, u ime predstojnice Krstičević nazočnima se obratio Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za hrvatsku nacionalnu manjinu koji se zahvalio Hrvatskom nacionalnom vijeću na svemu što čini u očuvanju hrvatske kulturne baštine, hrvatskog jezika i tradicije. Naglasio je da Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kontinuirano prati i podupire brojne kulturne, prosvjetne, sportske i druge aktivnosti hrvatskih društava na području Republike Srbije te da će Ured nastavit biti partner u ostvarivanju svih zacrtanih ciljeva te rješavanju otvorenih pitanja koje narušavaju položaj hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Uz predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slavena Bačića, vijećnike Hrvatskog nacionalnog vijeća te druge najznačajnije predstavnike kulturnog i političkog života Hrvata u Republici Srbiji, proslavi je nazočio veliki broj uzvanika, među kojima su bili i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji g. Gordan Markotić, g. Vladimir Božović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije, g. Miroslav Vasin, potpredsjednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine i brojni drugi uzvanici.

Pisane vijesti