Sliku Hrvatske zamjenjuje HRT - HTV 4 emitiran putem interneta

Slika /arhiva/slike/17032016_5604091295.jpg

HRT poziva Hrvate izvan Republike Hrvatske da se jave s povratnim informacijama kako bi program u najvećoj mjeri prilagodili njihovim potrebama, željama i interesima.

U četvrtak, 17.ožujka 2016., Hrvatska radiotelevizija (HRT) emitiranjem Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HTV 4) putem multimedijske platforme HRTi zamijeniti će međunarodni televizijski kanal Slika Hrvatske, koji se satelitski emitira za Hrvate u iseljeništvu na području Sjeverne Amerike te Australije i Novog Zelanda, izvijestili su s javne televizije.

Naime, 17. ožujka 2016. prestaje emitiranje Slike Hrvatske u Sjevernoj Americi (putem satelita Galaxy 19) te Australiji i Novome Zelandu (putem satelita Optus D2). Umjesto toga programa, Hrvati izvan Republike Hrvatske na tim područjima, ali i diljem svijeta, dobit će znatno opsežniji te aktualniji sadržaj Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), koji postaje međunarodno dostupan nekodirani (eng. free to air) program koji će preuzeti ulogu Slike Hrvatske i ubuduće se emitirati putem multimedijske platforme HRTi. Uz međunarodni radijski program HRT – Glas Hrvatske, koji je dostupan u cijelome svijetu, uvođenjem internetskoga emitiranja i svi će programski sadržaji koji se emitiraju na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) tako postati dostupni gledateljima u cijelome svijetu.

Gledatelji u Sjevernoj i Južnoj Americi te Australiji i na Novome Zelandu i drugdje u svijetu tako će moći gledati cijeli Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) istodobno kad i gledatelji u Republici Hrvatskoj. Prednost je internetskoga emitiranja televizijskoga programa pred satelitskim i u tome što internetsko emitiranje omogućuje bolje praćenje navika i potreba gledatelja. Hrvatska radiotelevizija želi prikupiti što više povratnih informacija od gledatelja izvan Republike Hrvatske te program u najvećoj mjeri prilagoditi njihovim potrebama, željama i interesima. Posebnost nove HRT-ove usluge jest u tome što se emitira internetski (nelinearno), odnosno over-the-top (OTT), a riječ je o sustavu koji krajnjim korisnicima omogućuje pristup i konzumaciju audiovizualnoga sadržaja putem javne otvorene internetske infrastrukture.

Svi se zainteresirani korisnici uslugom HRTi mogu koristiti na platformama poput osobnih računala s operativnim sustavima Windows 7 i novijima te Mac OS X v.10.7. i novijima, uz korištenje standardnih internetskih preglednika. Za pristup putem računala nije potrebna aplikacija, nego se korisnici samo moraju registrirati putem HRT-ovih stranica hrt.hr. Za korištenje uslugom na pametnim telefonima koji rade na operativnim sustavima Android te iOS i Windows Phone, potrebno je preuzeti aplikaciju putem poveznice na HRT-ovoj stranici hrti.hr.

Temeljem Ugovora između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017. godine, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske sudjelovao je i sufinancirao ovaj tehnološki iskorak ka unapređenju dostupnosti programskih sadržaja namijenjenih Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Više na: www.hrt.hr

Pisane vijesti