U Stolcu održano potpisivanje Ugovora za programe i projekte od posebnog interesa za Hrvate u BiH za 2023.godinu

  • Slika /slike/Stolac/DSCN4412.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U ponedjeljak, 11.rujna, na prostoru nekropole stećaka Radimlja u Stolcu, održana je svečanost potpisivanja ugovora za programe i projekte od posebnog interesa za Hrvate u BiH za 2023. godinu.

Čestitajući korisnicima potpore, Zvonko Milas, državni tajnik i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, naglasio je kako hrvatska vlada kontinuirano povećava financijska sredstva  te sustavno podupire projekte od značaja za hrvatski narod u BiH. „Prolazeći danas Bosnom i Hercegovinom, u svakom dijelu ove zemlje gdje žive Hrvati, postoji vidljiv trag potpore koju hrvatska vlada pruža. Iza nas je preko 800 realiziranih većih i značajnijih projekata kao što su škole, dječji vrtići, domovi zdravlja, centri za kulturu, knjižnice, muzeji“ – izjavio je državni tajnik Milas i dodao kako je prigoda potpisivanja ugovora, koja se od 2017.godine organizira u Bosni i Hercegovini, ujedno i prigoda za okupljanje i zajedništvo. „Organizirajući već tradicionalno ovaj naš susret, ovu svečanost kako je zovemo, imamo priliku  okupiti se na jednom mjestu i na neki način vidjeti što smo sve napravili u razdoblju iza nas te  što nas tek čeka. Kažem svečanost jer ovo to zaista i jest. Uvijek je svečanost kad si s prijateljima, kad s njima možeš podijeliti svoje uspjehe, svoje planove i ideje, a ovo je danas uistinu velika svečanost – 160 novih projekata koje tek treba realizirati, 160 novih projekata koji će doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu naših ljudi diljem Bosne i Hercegovine – od plodne Posavine preko Središnje Bosne do kršovite Hercegovine“.
 
U svom obraćanju, Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine zahvalio je svima iz Republike Hrvatske koji pokušaju prepoznati život hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao prioritet politike Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu je iskazao i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. „Zadnjih sedam godina zajedničkog rada, uistinu zaslužuje s naše strane poseban naglasak. Činjenica da smo kao politički narod zadnjih sedam godina stvorili ambijent, kako kažu nikad bolje suradnje, ja se nadam da će ona iduće godine biti još bolja. Jedan od projekata koji smo jutros obišli, je povijesni projekt hrvatskog naroda u BiH, višestruko značajan za hrvatski narod, to je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. To nije građevina, nije objekt kulture, to je sve ono što jesmo mi kao narod u BiH“, kazao je predsjednik Čović.
 
Zahvalu u ime dobitnika potpore za 2023.godinu uputio je gradonačelnik Stolca Stjepan Bošković koji je naglasio kako je zahvaljujući potpori hrvatske vlade i suradnji sa Središnjim državnim uredom, samo u Stolcu, realizirano niz značajnih projekata – od izgradnje školske športske dvorane, kulturnog centra do izgradnje gradske školske sportske dvorane, čiji završetak i otvorenje se očekuje u slijedećoj godini. 
 
Program su vodili Monika Perić i Matej Šutalo, članovi KUD Stolac, a u glazbenom dijelu sudjelovali su Matea Popović (violina) i Eman Ganić (gitara), učenici Srednje glazbene škole Jakova Gotovca, Novi Travnik dok je stihove pjesme Maka Dizdara “Loza i njene rozge” čitala Josipa Raguž, učenica generacije u Srednjoj školi Stolac.
 
Potpisivanju Ugovora u Stolcu nazočili su brojni uzvanici iz društveno-političkog života BiH i RH.
 
Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske je na 239. sjednici održanoj 27. srpnja 2023. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.  Potporu je dobilo 160 programa i projekata koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini: 27 programa i projekta iz područja kulture, 20 iz područja obrazovanja i znanosti, 6 iz područja zdravstva, 22 programa i projekta iz ostalih područja te 85 programa i projekta iz područja poljoprivrede.
 
 

Pisane vijesti